Истраживање: Коњички спортови најопаснији на свијету

Анадолија
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЊУЈОРК - Јахање коња проглашено је најопаснијом спортском дисциплином, будући да је ризик од тешке повреде, а самим тим и хоспитализације већи у односу на друге потенцијално ризичне спортске активности, попут ногомета, мотоциклистичких утрка или скијања, открива најновије истраживање.

Истраживање је показало да су код коњичких спортова најчешће забиљежене повреде грудног коша, док су повреде главе и врата биле најсмртоносније.

Подаци америчких центара за контролу и превенцију болести показују да у Сједињеним Америчким Државама (САД) више од 30 милиона људи сваке године учествује у коњичким спортским активностима. Но релативно се мало зна о распрострањености и посљедицама повреда задобијених током јахања.

Како би дошли до конкретних сазнања, истраживачи су се ослањали на податке из трауматолошких центара достављених америчкој Националној банци података о трауми (НТДБ), о повредама које су одрасли задобили током јахања у периоду између 2007. и 2016. године.

За овај период преузети су подаци о 45.671 пацијенту с повредама задобијеним као посљедица коњичких активности. Дошли су до података да је просјечна старост повријеђених била 47 година, са готово једнаким удјелом мушкараца и жена.

Најчешће забиљежене повреде биле су у предјелу грудног коша (37 посто). Повреде руку и ногу догодиле су се у 26,5 посто случајева, док 23 посто задобило повреде главе. Најрјеђе су биле повреде трбуха - 13,5 посто. Тешка неуролошка оштећења, класификована као Гласгоwска скала коме (ГЦС) забиљежена су код 3,5 посто пацијената.

ГЦС је клиничка скала која се користи за поуздано мјерење нивоа свијести особе након повреде мозга. Унутар ове групе, повреде главе и врата били су најчешћи узрок.

Умјерено оштећење је забиљежено само код један посто пацијената. Наводи се да је током периода истраживања око 320 људи умрло од повреда, а оштећење главе и врата водећи су узрок смрти у 75 посто случајева. "Истраживања су показала да велики дио јахача који су били укључени у коњичке повреде није носио кациге за вријеме несреће.

Сасвим је логично да би подизање свијести о могућим повредама и повећање превентивних мјера заштите од повреда главе значајно смањило смртност", наводи се у часопису.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана