Истраживања: Колико минимално вежбати да бисте били у форми

Г.С.
Истраживања: Колико минимално вежбати да бисте били у форми

Ако не волите теретану, ово је идеално вријеме да се посветите вашем тијелу.

Одлазак у теретану може да буде кључан потез за одржавање ваше кондиције, али и здравља. Наравно, то важи и за све друге облике тјелесне активности. Сви знамо да су здрава исхрана и више кретања кључни да се осјећамо добро, али многе уопште не привлачи такав начин живота, поготово вјежбање.

Ако и ви припадате том проценту људи, можда имамо добре вијести за вас.

У недавној студији, објављеној у часопису “Journal of Strenght & Conditioning Research”, истраживачи су можда пронашли код и одговорили на најтеже питање које вам се непрестано врти по глави: “Која је минимална количина вјежбања потребна да бисте били у форми?”

Студија се бавила тражењем начина за “одржавање тјелесних перформанси” са “минималном дозом вјежбања потребном за очување издржљивости и снаге током времена”.

Надаље, студија наводи да се у општој популацији “перформансе издржљивости могу одржавати до 15 недјеља када се учесталост тренинга смањи на само 2 сесије недјељно или када се волумен вјежбања смањи за 33 до 66 одсто (чак 13 до 26 минута по сесији), све док се одржава интензитет вјежбања”.

Дакле, ако желите да трчите на траци за трчање, требају вам два дана недјљно да би одрадили тренинге краће од пола сата.

Ипак, само имајте на уму да дослиједност и ниво интензитета морају остати исти да би се одржала издржљивост.

Слично је и ако желите очувати мишићну масу.

Према резултатима студије, за млађе групе људи снага и величина мишића могу остати једнаке до 32 недјеље ако одрађују најмање “једну сесију тренинга снаге недјељно и један сет других вежби, све док се одржава интензитет вјежбања”.

Старије групе људи би за очување мишића требало би да одрађују двије сесије тренинга снаге недјељно и два до три сета других вјежби како би одржале “интензитет вјежбања”.

Имајући на уму ово мјерило, можете предузети кораке за стварно повећање снаге и висине кондиције, као и побољшање здравља.

Ако вам требају само два дана у недјељи да бисте одржали висину издржљивости, ово је почетна тачка.

Ако вам је вријеме проблем - а увијек јесте - имајте на уму да постоји пуно разлога зашто је интервални тренинг високог интензитета (ХИИТ) тако популаран начин тренирања и одржавања кондиције.

Њиме се тестирају ваши мишићи, срце и плућа, а наука је доказала да - кад радите ХИИТ тренинге у разумној мјери, они потпуно дјелују, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана