Истина о сланини: Ево како утиче на здравље

Citymagazine
Foto: Ilustracija

Сланина свој јединствени укус дугује свињетини, соли, масти, а понекад и додатом шећеру. Неријетко је ова прерађевина продимљена прије него што доспије у продају. Нитрати и нитрити се додају како би се побољшао рок трајања и изглед.

На сваких неколико мјесеци се појављују текстови у којима се сугерише да се избаци из јеловника или да се обавезно убаци јер је здрава. 

Будући да је сланина богата протеинима, и сиромашна угљеним хидратима, популаран је избор за оне који слиједе кето дијету. Такође, може да помогне у апсорпцији витамина Д и у повећању енергије. У наредних неколико минута откријте неке од предности овог производа.

Повећава енергију
Сланина садржи шест од осам витамина Б, који су витални за рад мозга и енергије. Унос довољно витамина Б путем исхране је кључан за спречавање недостатка витамина Б.

Поред тога, ова прерађевина је добар извор прехрамбених масти, које подстичу ситост и осигуравају енергију. Већина масти у сланини је мононезасићена, која садржи олеинску киселину здраву за срце.

Побољшава апсорпцију витамина Д
Истраживање из 2014. показало је да су они који су јели оброк с 30% калорија из масти значајно повећали количину витамина Д коју су апсорбовали. Заправо, они који су уз оброк уносили масноће апсорбовали су 32% више витамина Д од оних који су јели оброке без масти.

Осим тога, маст у сланини има заситну моћ. Заправо, истраживања показују да када потрошач сматра да је храна укусна, то може да учини оброк задовољавајућим помогне у контроли тежине. Дакле, ако посебно уживате у сланини, можда ћете открити да вам мала количина помаже да се осјећате ситим.

Сланина и алергије
Иако су алергије на сланину ријетке, ипак могу да се јаве. Као и код било које друге врсте алергије на месо, она на сланину може да се развије у било којој фази живота. Ако имате алергију на сланину, то би могло бити повезано с алфа-гал синдромом (АГС). Симптоми се јављају у различитим облицима, а у ријетким случајевима примјетна је и анафилаксија, што је потенцијално по живот опасна алергијска реакција која захтијева хитну медицинску помоћ.

Нитрати и нитрити који се користе за очување сланине такође могу бити узрок алергијске реакције. Иако ријетки, симптоми могу укључивати главобоље и копривњачу.

Колико може да стоји? Бесконачно? Тешко
Најбољи начин за чување сланине је да остане неотворена и у фрижидеру седам дана или у замрзивачу до четири мјесеца. Остатке припремљене сланине можете ставити у фрижидер на четири до пет дана или замрзнути на мјесец дана. Иако је тешко одредити температуру сланине док се кува, циљ је да постане хрскава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана