И један мјесец без алкохола чини чуда за здравље

ГС
Foto: Илустрација

Ени Грејс, aуторка књиге „Чист ум: контролишите алкохол“, каже да су октобар, јануар и јул мjесеци у којима се људи труде да смање конзумирање алкохолних пића, и да стиче утисак да људи све више размишљају о утицају који алкохол има на њихов живот.

Амерички центар за контролу и превенцију болести зависности класификује умерено пијење као два или мање пића дневно за мушкарце и једно пиће или мање за жене. Али двије трећине одраслих особа које пију наводе да уносе више од наведених количина најмање једном мјесечно. 

Пандемија није помогла. Студија из децембра 2020. показала је да је 60 одсто испитаника повећало конзумацију алкохола током године, а више од трећине је рекло да „уме да се опије“, што се дефинише као пет или више пића једном приликом за мушкарце и четири за жене. 

Бројна истраживања показују да алкохол није добар избор ако желите да водите здрав живот. Не постоји ни „дозвољена“ количина која не угрожава срце, према Свјетској федерацији за срце. 

Чак и умјерено пијење за викенд може оставити веће социјалне, емоционалне и психолошке посљедице, према студији из 2022. 

Октобар који је почео могао би да буде мјесец потпуног одвикавања од алкохола, рекао је психолог Арон Вајт, виши научни савјетник директора Националног института за злоупотребу алкохола и алкохолизам.

„Без обзира на то колико пијете, требало би да одредите мјесец када ћете покушати да останете трезни“, додао је Вајт.

Краткорочни изазов вишеструко користан

Можда мислите да вам неће бити потребна пауза од пијења јер немате знакове алкохолизма, али прекомјерна конзумација алкохола проузрокује озбиљна оштећења, здравствене проблеме, инвалидитет или проблеме са понашањем у друштву.

„Али то није тако једноставно: можете мало да пијете, али да се не осјећате добро због нечег другог. Можда пијете много а то вам не смета“, наводи ауторка Ени Грејс, која истражује проблем алкохолизма.

И сама је била једна од њих. Грејс није сматрала да су јој потребни програми лијечења, али је открила да је смањење конзумације алкохола била борба, што је за њу био знак да нешто треба да се промијени.

„Изазов је остати трезан, што не значи да морате заувијек да одустанете од алкохола, али требало би смањити количине пића, а не да пијете као досад“, напомиње Вајт.

Чак и за само мјесец дана, постоје докази да смањена конзумација алкохола може бити добра за физичко здравље.

 

„Већина људи који прекомјерно пију имају масну јетру. Чак је и пауза од мјесец дана довољна да смањите ензиме и помогнете својој јетри. Неки људи схвате да са мање или без алкохола боље спавају и да се правилније хране“, каже Вајт.

А има користи и за емоционално здравље, додала је Грејс.

Многи људи с којима ради – чак и они који умјерено пију – описују свој однос са алкохолом као нешто над чим немају потпуну контролу, напомиње ауторка.

Грејс зато подстиче људе да остану тријезни, да забиљеже када осјећају жељу за пићем и зашто, да себи одговоре на питања да ли их алкохол чини срећнијим, сигурнијим, задовољнијим у друштву, на забавама, током дана или на викенд-журкама...

Можда је пиће лак начин – али не и најбољи – да се те потребе задовоље, истиче Грејс.
„Узима се у обзир и покушај проналажења ствари које су нам потребне, али без пића, што може бити пут ка излечењу“, додаје Вајт.

Постоји неколико камена спотицања на које треба рачунати током мјесеца без алкохола.

Један је превазилажење жеље за пићем, а стручњаци су имали различите приступе рјешавању тог проблема.

Сличност са дијетом 

„Смањење конзумирања алкохола може имати ефекат сличан дијети: што више говорите себи да га не можете имати, то га више желите“, наводи Натали Мокари, дијететичар и нутрициониста из Северне Каролине.

Препоручује да почнете са једним пићем мање него што бисте обично попили у свакој прилици, или да прекинете свакодневну навику ограничавањем пијења на одређене дане.

„Такође можете попити газирану воду између пића или направити слабије коктеле него иначе да бисте смањили конзумацију алкохола“, савјетује Мокаријева.

Вајт је објаснио да је важно да не буде срамота онога ко поклекне и попије пиће током месеца изазова, то није разлог да се обесхрабри и одустане.

Грејс је препоручила и да се људи више информишу о свим аспектима алкохолизма. Сазнавање више о психологији алкохоличара заиста може да помогне да се смањи жеља за пићем, рекла је Грејс, уз признање да је такав приступ помогао њој лично.

„Обуздавањем навика помоћи ћете свом здрављу, важно је да вас прелажење црвене линије не уплаши“, упозорава Мокаријева.

Опасно је опијати се послије мјесеца изазова јер се организам не може више да подноси велике количине алкохола, па постоји опасност од тровања, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана