Ходањем против напетости и стреса

Г.С.
Ходањем против напетости и стреса

Уколико нисте од оних који ће сјести и медитирати, постоји још један једноставан и учинковит начин, а то је ходање.

За разлику од шетње, медитацију ходањем треба искористити за фокусирање на мисли, осјећаје и тијело, али их не означавати као добре или лоше. Важно је да допустите да мисли теку вашим умом без оптерећивања њима. Када обратите пажњу на чин ходања, изаћи ћете из аутопилот мода у којем се већина људи налази током дана. Сваки корак и удах повећава осјећај за опсервацију и уважавање.

Ходање није неопходно на отвореном, можете изабрати и друго мјесто, кров, балкон па чак и дневни боравак. Важно је да површина буде равна како се не бисте саплели, а пожељно је и да буде тихо уз минималне дистракције.

Најбоље је ову врсту медитације обављати ујутро прије почетка радног дана. То ће бити добар начин да “очистите” ум и фокусирате се. С временом можете експериментисати и видјети шта вам највише одговара.

Ходајте спорије него што сте навикли, дубоко дишите, а руке држите онако како вам одговара. Обратите пажњу на сваки осјећај и корак, направите их 10, а потом се окрените и почните поново. Можете се фокусирати на подизање и спуштање стопала умјесто на дисање.

Ослободите све своје емоције, осјећаје и сјећања. Запамтите да их не морате анализирати или критиковати, само их ослободите. Наставите ходати и полако се фокусирајте на садашњост сваким кораком.

Ова врста медитације помаже у развоју способности фокусирања у покрету. Може се лако укључити у дневни распоред те се користити за релаксацију у вријеме великог стреса или напетости. Такође, корисна је за борбу против летаргије. Ходање ће такођер имати позитиван ефект на вашу форму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана