Хипертензија под надзором смањује могућност фаталних исхода

Фена
Foto: илустрација

Свјетски дан хипертензије обиљежава се 17. маја од 2005. године када га је иницирала Свјетска лига за борбу против хипертензије.

Од тада се обиљежава сваке године с циљем подизања свијести, информирања и едукације опште популације о превенцији, откривању и лијечењу хипертензије те посљедично превенцији можданог удара, срчаног удара те других срчаних и бубрежних болести.

Иначе, незаразне болести данас представљају доминантан глобални јавноздравствени изазов.

Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), незаразне болести, међу којима доминирају болести срца и крвних судова, малигне неоплазме, дијабетес и хроничне респираторне болести, узрокују 63 посто од укупног броја смрти у свијету, од чега више од 14 милиона људи умре прерано, у доби између 30 и 70 година живота, нагласили су раније поводом обиљежавања тог дана из Завода за јавно здравство ФБиХ.

Највећи дио прерано умрлих особа забиљежен је у земљама с ниским и средњим степеном развоја, што још више продубљује трошкове здравствене заштите и сиромаштво ових земаља.

Федерација БиХ, слично другим земљама у регији, пролази кроз транзицијске промјене у здравственом стању становништва. С једне стране, то су различити демографски и социјално-економски фактори у заједници, а с друге стране, животни стил и навике становништва везане за здравље те неједнакости везане за доступност и кориштење здравствене заштите.

Како истичу из Завода, у оболијевању и водећим узроцима смрти становништва Федерације БиХ доминирају обољења циркулаторног система с удјелом 53,8 посто свих узрока и малигне неоплазме с 21 посто удјела, представљајући готово три четвртине свих узрока смрти.

Према дијагнозама, пет најчешћих узрока смрти од болести срца и крвних судова у Федерацији БиХ су мождани удар, акутни инфаркт миокарда, срчани застој, кардиомиопатија и есенцијална хипертензија.

Ове године обиљежавање Дана хипертензије одвија се под мотом "Мјерите свој крвни притисак, контролирајте га, живите дуже" те је нагласак стављен на борбу против ниске стопе свјесности широм свијета, посебно у подручјима ниског до средњег дохотка, као и на информирање о прецизним методама мјерења крвног притиска.

Из Завода наглашавају како су редовне контроле крвног притиска код љекара породичне медицине једини прави начин за благовремено постављање дијагнозе хипертензије, као и правовремену реакцију у смислу препорука љекара за хигијенско-дијететским режимом, упражњавањем здравих стилова живота те прописивањем адекватне терапије.

Хипертензија која се држи под надзором увелике смањује могућност напредовања обољења циркулаторног система, као и фаталних исхода (акутни инфаркт миокарда, церебро-васкуларни инсулт, срчани застој и слично), поручили су из Завода за јавно здравство ФБиХ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана