Губитак чула мириса послије ковида може се излијечити „тренирањем носа“

ГС
Foto: Pixabay

Њушкање најмање четири различита мириса, два пута дневно током неколико мјесеци, оцијењено је као јефтина терапија за губитак чула мириса након ковида и, што је најважније, без нежељених дејстава.

Обољели од ковида-19 који су искусили губитак чула мириса као посљедицу дејства вируса требало би да испробају “тренирање носа”, тврде научници, преноси РТС.

Вјежба за нос, која укључује њушкање најмање четири различита мириса, два пута дневно током неколико мјесеци, описана је као “јефтина и једноставна опција лијечења без нежељених ефеката” за рјешавање уобичајеног симптома коронавируса.

Метода је усмјерена ка опоравку пацијената који су прележали ковид 19, а заснована је на тзв. неуропластичности, за коју стручњаци кажу да је “способност мозга да се реорганизује како би надокнадио промјену или повреду”.

Истраживање које је спровела међународна група стручњака за чуло мириса, објављено је у часопису Међународни форум за алергије и ринологију (International Forum of Allergy & Rhinology”). Аутори савјетују да се не користе стероиди за лијечење губитка мириса.

Стручњак у области оштећења чула мириса, професор Карл Филпот са Медицинског факултета Универзитета у Источној Англији, рекао је да постоји врло мало доказа да ће лијек помоћи при губитку мириса и да терапије које укључују стероиде имају “потенцијалне нежељене ефекте, укључујући задржавање течности, висок крвни притисак и проблеме са променама расположења и понашања”.

Пандемија коронавируса, како каже Филпот, довела је до огромног пораста броја случајева губитка мириса на глобалном нивоу, а отприлике свака пета особа која искуси губитак мириса због ковида-19 жали се да се осјећај мириса није вратио у потпуности чак ни осам недеља након појаве болести.

- Срећом, код већине људи који осјете губитак мириса као резултат ковида чуло мириса ће се спонтано вратити. Истраживања показују да након шест мјесеци потпун опоравак може да очекује 90 одсто људи - истакао је професор Филпот.

Према његовим ријечима, познато је да тренирање мириса може да буде од помоћи.

- То укључује мирисање најмање четири различита мириса, два пута дневно, непрекидно током неколико мјесеци. Тај начин је јефтина, једноставна опција лечења без нежељених дејстава и то код различитих узрока губитка мириса, укључујући и ковид-19 - поручио је Филпот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана