Грешке које правимо послије 50. су пресудне, тешка старост свакоме ко се не придржава ових савјета

B92
Foto: Pixabay

Продужење људског животног вијека на Западу и старење америчке популације привукли су повећану пажњу на факторе који доприносе добром старењу. Људе не занима само дуговјечност, већ и како да остану у најбољем здрављу у каснијим годинама. Према многим стручњацима, постоји пет ствари које никада не би требало да раде старији од 50 година.

Уношење довољно калцијума и протеина је важно за спријечавање остеопорозе. Апсорбујемо мање калцијума како старимо, а способност неких жена да толеришу млијечне производе – најбоље изворе калцијума – такође се смањује како старе. Тамно лиснато зеље и сок од поморанџе обогаћен калцијумом јесу други добри извори. Здрава биљна исхрана која не укључује месо, главни извор протеина, и даље може да обезбеди доста протеина ако направите паметан избор.

Не прескачите добар сан

Сан је неопходан за опште здравље, посебно како старимо. Сан је неопходан за оптимално памћење, учење, когницију и ментално здравље. Недовољно сна је повезано са повећаним ризиком од депресије, деменције и Алцхајмерове болести, когнитивног пада и саобраћајних несрећа.

Не водите сједећи живот

Одржавање тијела активним је невјероватно важно за здраво старење, кажу љекари. "Дакле, то изгледа прилично лако, али то је тако важно", каже др Џонс. Значи, то је вјежба, то је исправна исхрана, пазите да једете праве ствари, пијете пуно воде, покушавате да избјегавате брзу храну, газиране сокове, такве ствари. То су најважније ствари које ћe помоћи у превенцији кардиоваскуларних болести, Алцхајмерове болести, депресије, као и других ствари. Дакле, ако имате те ствари на уму, старићете здравије. Осјећаћете се много боље и такође ћете бити срећнији.

Не занемарите здравље мозга

Добијање праве количине витамина Б-12 кључно је за функцију мозга старијих од 50 година, кажу стручњаци. Најбољи извори витамина Б-12 су јаја, млеко, немасно месо, риба и обогаћена храна попут житарица. Вегани ћe посебно морати да бирају више обогаћене хране, али чак и старији људи који једу сву храну могу имати потешкоц́а да апсорбују довољно витамина Б-12.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана