Гојазност повећава ризик од менталних поремећаја

ГС
Гојазност повећава ризик од менталних поремећаја

Гојазне особе имају знатно већи ризик од развоја менталних обољења. То се односи на све старосне групе, при чему жене чешће оболијевају од већине болести него мушкарци, показало је недавно истраживање Медицинског универзитета у Бечу.

Гојазност погађа више од 670 милиона људи широм свијета. Већ је опсежно истражено да болест потиче метаболичке поремећаје и оставља озбиљне кардиометаболичке посљедице, као што су дијабетес мелитус, артеријска хипертензија и поремећај метаболизма липида.

Истраживачки тим је у склопу студије анализирао скуп података о свим болничким боравцима од 1997. до 2014. године те утврдио да дијагноза гојазности значајно повећава вјероватноћу широког спектра менталних поремећаја, укључујући депресију, овисност о никотину, психозу, анксиозност, поремећаје у прехрани као и самој личности.

Резултати су нагласили потребу за подизањем свијести о психијатријским дијагнозама код претилих пацијената и, ако је потребно, консултацијама са специјалистима у раној фази болести.

До сада су љекари погрешно претпостављали да су психофармаколошки лијекови узрок повезаности између менталног стреса и гојазности као и дијабетеса.

"То може бити тачно и за шизофренију, гдје видимо обрнути хронолошки редослијед, али наши подаци не показују да је то тачно за депресију или друге психијатријске дијагнозе", казао је први аутор студије Алеxандер Каутзкy са клинике за психијатрију и психотерапију.

Међутим, још није потврђено да ли гојазност директно утјече на ментално здравље или можда ране фазе развоја менталних поремећаја нису правовремено препознате.
Док 16,66 посто свих гојазних мушкараца пати и од зависности од никотина, само 8,58 посто жена овисних о никотину је гојазно. У случају депресивних обољења ситуација је обрнута. Стопа дијагностицираних депресивних епизода била је скоро три пута већа код претилих жена (13,3 посто гојазних, 4,8 посто није гојазно), док је учесталост оболијевања код претилих мушкараца била двоструко већа (6,61 посто гојазних, 3,21 посто није гојазно).

Студија је потврдила да дебљина често претходи тешким психичким поремећајима, а нарочито код младих особа код којих је ризик најизраженији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана