Главни симптом превисоког холестерола, који многи не примјећују

ГС
Foto: Илустрација

Холестерол који се не открије на вријеме може озбиљно да угрози здравље.

Др Лаура Пурди понудила је савјете о томе на који важан симптом високог холестерола треба обратити пажњу.

Др Пурди каже да је "холестерол врста масних молекула који циркулишу у крвотоку".

Обично долази од разградње масних молекула у процесу пробаве, али неки људи могу да имају генетска или нека друга стања која доводе до тога да им тијело унутар крвних судова задржава веће количине холестерола од просјечне.

Даље је објаснила да постоји неколико различитих врста холестерола, а често се о њима говори у терминима доброг холестерола или лошег холестерола.

"Добар холестерол је још један израз за ХДЛ, што је скраћеница за липопротеин високе густине. Ова посебна врста холестерола помаже у уклањању других штетних врста холестерола из тијела. ЛДЛ је скраћеница за липопротеин ниске густине, то је врста лошег холестерола коју би требало контролисати како би се спријечио ризик од кардиоваскуларних болести", објашњава докторица.

Ова врста холестерола може да допринесе настанку плака у артеријама унутар нашег тела, а који може да проузрокује срчани и мождани удар. Зато је важно да разумијемо разлике између та два типа холестерола, посебно када је ријеч о дугорочном здрављу, преноси Б92.

Холестеролски тумори коже

"Неки људи који имају висок холестерол ће развити ксантоме, наслаге или мале туморе холестерола који могу бити видљиви на одређеним дијеловима тијела", каже докторка Пурди.

Она додаје да они "изгледају попут малих, воштаних, жућкастих избочина и врло се често виде испод очију, али се не појављују свуда по тијелу". Ксантоми су физичка манифестација високог холестерола и људи који имају ове врсте малих тумора коже требало би да ураде анализу крви.

Гојазност

Др Пурди каже да је "гојазност врло стресна за тијело и проузрокује неколико медицинских стања укључујући висок холестерол".

"Постоји много већи проценат повишеног холестерола код људи који имају прекомјерну тјелесну тежину или су гојазни него код људи који нису. То је чак и случај и са дјецом и са адолесцентима, не само са одраслима. Из тог разлога, препоручује се да одрасли, тинејџери и дјеца са прекомјерном тјелесном тежином или превисоким БМИ ураде крвне анализе у склопу годишњег систематског прегледа како би установили ниво холестерол", додаје она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана