Гилен-Бареов синдром као посљедица "Астра Зенекине" вакцине

Срна
Гилен-Бареов синдром као посљедица "Астра Зенекине" вакцине

АМСТЕРДАМ - Европски регулатор за лијекове саопштио је данас да разматра извјештаје о ријетком поремећају дегенерације нерва код људи који су примили вакцину "астра зенека", јер власти широм свијета траже транспарентност када се ради о безбједности вакцине.

У оквиру редовне анализе извјештаја о безбједности "Астра Зенекине" вакцине "Вакзевриа", Одбор за безбједност Европске агенције за лијекове /ЕМА/ анализира податке које је компанија добила о случајевима Гилен-Бареовог синдрома.

Појачана пажња регулатора на ово ријетко имунолошко стање поставља нова питања о потенцијалним нежељеним ефектима вакцина против вируса корона након што је прошлог мјесеца утврђено да су вакцине компанија "Астра Зенека" и "Џонсон и Џонсон" можда проузроковали врло ријетке случајеве згрушавања крви.

Иако је ЕМА тврдила да су користи од овог англо-шведског произвођача јефтиних и лако преносивих вакцина у борби против смртоносне пандемије веће од било каквих ризика, неколико европских земаља ограничило је употребу на старије старосне групе или је потпуно обуставило употребу.

ЕМА је саопштила да је Гилен-Бареов идентификован као могући нежељени ефекат који треба посебно надгледати током процеса условног одобравања вакцине, додајући да су од "Астра Зенеке" затражени детаљни подаци о таквим случајевима.

Гилен-Бареов синдром је ријетко неуролошко стање у којем имунолошки систем тијела напада заштитни слој на нервним влакнима. Већина случајева услиједи након бактеријске или вирусне инфекције.

Овај поремећај је и у прошлости био повезан са вакцинацијама - нарочито са кампањом вакцинације током епидемије свињског грипа у САД 1976. године, а деценијама касније и са вакцином која се користила током пандемије грипа Х1Н1 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана