Генетика озбиљно утиче на зависност

Srna
Генетика озбиљно утиче на зависност

БУДИМПЕШТА- Зависност од дрога има упориште и у генетици, односно спада у генетско насљеђе - открили су мађарски научници са Универзитета Семелвајс.

Они су идентификовали неколико гена, од којих сваки покреће вишеструко зависничко понашање, укључујући и кориштење дроге.

Открића мађарских научника не само да сугеришу да су различите зависности повезане, већ и да су неки људи генетски подложнији тим зависностима.

Зависност од алкохола, дрога и коцкања до сада су са генетиком повезивала многа научна истраживања те су настојала да идентификују варијанте одговорне за ту везу.

Међутим, аутори нове студије кажу да су све те варијанте повезане у једну јединствену специфичну зависност.

Процјењује се да насљедност, односно генетика која је мјера генетског доприноса некој особини, чини између 50 и 70 одсто зависности, а остало су утицаји околине.

Мађарски научници су за потребе студије ангажовали више од 3.000 одраслих особа из средњих школа и факултета у Мађарској, од којих су узели узорак ДНК и који су испунили упитник.

У том упитнику била су им постављена и питања о нивоу личне конзумације алкохола, навикама пушења те дрогама.

Била су ту и питања о укључености у друге потенцијално зависничке активности које немају везе с дрогама или алкохолом, попут коцкања, гејминга /разне игрице/, кориштења друштвених медија, прехране иили чупања косе.

Прикупљени подаци већ су били кориштени у другим објављеним студијама које су показале повезаност између зависности, али их нису повезале са одређеним генима.

Нови подаци показују да је доживотно кориштење различитих врста дрога чешће код мушкараца, али да су жене биле склоније кориштењу седатива.

Мушкарци су такође били подложнији зависности од коцке, док су жене биле више погођене поремећајима прехране и претјераним кориштењем друштвених мрежа.

Мађарски научници анализирали су податке како би видјели да ли постоји икаква веза између зависности истакнутих у упитницима анкете и 32 специфичне варијанте у ДНК актера студије.

Тако су пронашли "29 номинално значајних повезаности", а девет од њих остало је значајно након статистичке корекције за вишеструко тестирање.

Уочено је да неке од тих варијанти стварју личност способну за вишеструке зависности, како оне везане уз супстанце тако и оне које нису везане за њих - преноси "Дејли мејл". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана