Гејтс поново о пандемији: Ако желите да се живот врати у нормалу, носите маске

Српска Инфо
Foto: Aрхива

Један од оснивача компаније „Мајкрософт" Бил Гејтс у једном поткасту говорио је о тренутној ситуацији у свијету. Он је, гостујући код Рашиде Џоунс, упоредио ношење маски са ношењем панталона.

Како је нагласио, прве препоруке у вези са вирусом корона биле су исте као и за остале распираторне болести, али испоставило се да је ковид 19 доста опаснији.

На мјестима гдје су маске обавезне, број заражених од пада, па би тако, према једној од студија, ношење маски до марта 2021. године спријечило смрт више од 63.000 Американаца, пише Курир.

Ипак, многи грађани САД су одбијање ношења маски претворили у политичку изјаву против науке и гест независног избора, сматра Гејтс, објашњавајуćи како су му такви људи несхватљиви.

– Сама идеја да неко одбија да носи маску мени је невјероватно чудна. Шта су они, неки нудисти? Тражимо и да људи носе панталоне, а не буни се много њих због тога. Ако желите да се живот врати у нормалу, носите маску, или не носите маску али останите код куће – рекао је милијардер.

Промјена мишљења

Гејтс је такође изнио и своје мишљење о томе зашто маске нису биле сматране важним у ранијем стадијуму пандемије. Како је објаснио, научници су своје савјете темељили на ономе што знају о распираторним вирусима попут прехладе и грипа.

– За разлику од преношења кашљем, ковидом 19 можете да се заразите разговором с другом особом. Ако, на примјер, неко са прехладом проведе сат времена у соби са здравим особама, већина ће остати здрава. У случају ковида 19 – скоро сви би се заразили – изјавио је.

Други кључни фактор код ковида 19, сматра Гејтс, јесте могуćност ширења и код асимптоматских случајева. Како он каже, стручњаци су закључили да „домаćе" платнене маске, поготово оне трослојне, спречавају ширење заразе.

– У раним стадијумима сматрало се да само Н95 или медицинске маске обављају посао, па су се чувале за раднике у здравству. Сада је потпуно јасно да ношење маски има огроман утицај. Постоји дијаграм који показује које су маске најдЈелотворније у различитим ситуацијама – додао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана