Француска почела да прави еколошке заштитне маске од конопље

Г.С.

Француска компанија "Геошавр" почела је да продаје заштитне маске против вируса корона направљене од влакна конопље, јавио је радио Франс блу.

 

 

Предузеćе, основано 2014. године, налази се у градиćу Лезин у департману Јона (Бургундија, југоисточно од Париза). Специјализовано је за производњу филца, платна и нетканог текстила на бази биљних влакана попут лана, конопље или коприве.

Пројекат заштитне маске од конопље развили су стручњаци компаније од овог прољеćа. Капацитет филтрирања маске је 89 одсто. Унутрашњост маске прекривена је танким слојем тканине да мање смета лицу.

Пролазак ваздуха кроз тканину и његова филтрација обезбјеђују се без употребе било каквих додатних средстава, објаснила је директорка компаније Стефани Говене.

Осим тога, употријебљена маска не загађује животну средину, веć је ђубри, јер је биоразградива. Током њене производње не настаје ни загађујуćи отпад - ова технологија користи само воду под притиском.

Ниска цијена

Ова француска компанија веć производи 5.000 маски дневно у облику "паткиног кљуна" - ово је позната стандардна маска-респиратор ПП2, која се не лијепи за уста за разлику од медицинске.

Лезин сада, између осталог, испуњава наруџбине примљене из Белгије, Швајцарске и Италије. Међу клијентима у Француској је и канцеларија градоначелника "града милионера" Ла Бол, гдје се налази вила француског предсједника Емануела Макрона и његове супруге Брижит.

У департману Јона веć је произведено и послато купцима више од 1,5 милиона маски по цијени од 0,65 евра. Односно, цијене су ниже од цијена конвенционалних медицинских маски, које се продају по цени 0,8-1 евро. Такође, за маске од конопље цијена се смањује у зависности од количине поруџбине.

Компанија запошљава углавном особе с инвалидитетом. Сировине које се користе су домаćе - набављају се са фарми које се налазе у кругу од 200 км. На овој конопљи не користе се никакви пестициди. Истовремено, сам узгој техничке конопље користан је за очување животне средине - ова биљка може да апсорбује огромне количине угљен-диоксида. Један хектар конопље током живота биљака апсорбује 15 тона угљен-диоксида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана