Фитнес-инструкторка Лидија Љубичић: Златна правила за све вјежбе

Г.С
Фитнес-инструкторка Лидија Љубичић: Златна правила за све вјежбе

Када говоримо о тренингу, вјежбама, методама и начинима вјежбања, прилично тешко можемо да генерализујемо правила, поручује фитнес-инструкторка Лидија Љубичић.

- Постоји јако много начина на који можемо вјежбати и ствари које можемо радити ако се паметно организују и воде према жељеном циљу. Иако је тешко набројати много правила која вриједе увијек и у сваком случају, постоје правила која вриједе за свако вјежбање, сваки тип тренинга - каже Љубичићева. 

Није важно, додаје, који циљ примарно желимо да остваримо, него како ћемо вјежбати и које методе тренинга користимо. 

- Увијек вриједе иста правила којих се морамо придржавати ако желимо да  тренинг буде ефикасан. Иако изгледају као да су позната, рекреативци се и даље питају зашто немају резултате и гдје гријеше - указује Љубичићева. 

Дисање

Као једну да првих ставки коју треба савладати прије почетка било каквог облика вјежбања је правилно дисање. 

- За коју год активност да се одлучимо, било то пливање, теретана, трчање или неки други спорт, дисање представља најбитнији дио. Као што је важно и у свакодневном животу да правилно дишемо, код јачих физичких активности када је тијело изложено већем стресу посебно је потребно обратити пажњу - истиче Љубичићева. 

Подсјећа да доста људи на тренингу често заборави да дише. 

- То се дешава на сљедећи начин: удахну ваздух, стегну плућа и задржавају дах док год је то могуће. Уједначени удисаји и издисаји су неопходни да олакшате свом срцу и цијелом организму да се избори са изазовима у којима се налази у току тренинга - прича Љубичићева. 

Највећа грешка 
 
Неправилно држање тијела је можда и највећа грешка коју људи могу да направе када вјежбају. 

- Никада  не смијемо стављати напредак у брзини или повећање оптерећења испред правилне форме тијела. Ово може довести до тога да или уопште не постижемо оно што желимо одређеном вјежбом или у горем случају може довести и до озбиљних повреда. Прије него што се упустимо у било какав тип тренинга најважније је добро разумјети како се покрети које чемо радити правилно изводе - објашњава Љубичићева. 

Примјери

Леђа - не смијемо кривити леђа ни према споља ни према унутра, нарочито ако радимо вјежбе са оптерећењем. Ово може довести до повреде кичме са дуготрајним последицама. 

Чучњеви и искораци - двије вјежбе које дају одличне резултате, али  код којих се врши значајан притисак на кољена и кичму. Обратите пажњу на то да кољена при савијању не прелазе испред врхова прстију на ногама и да кичма остане у природном положају.

Стабилан став – често се дешава, посебно код вјежби снаге за горњи дио тијела, да се тијело њише и не стоји у стабилном положају.

Кардио тренинг

- Иако  доводи до трошења калорија, кардио тренинг неће донијети затегнуто тијело. На овај начин поред масних наслага сагоријевамо и мишиће, који поред тога постепено и природно губе свој тонус послије тридесете године. Уколико направимо комбинацију тренинга снаге, флексибилности и краћег кардио тренинга  имаћемо много боље резултате. Треба нагласити да тренинзи снаге, осим тога што активирају мишиће чине и да додатно трошимо калорије и наредна 24 сата у току периода опоравка мишићних влакана - наглашава Љубичићева. 

Трбушњаци 

Многи, додаје Љубичићева, праве грешку тако што раде безброј различитих трбушњака са жељом да добију затегнуте стомачне мишиће.
- Трбушњаци јесу одлична вежба за развој мишића овог дијела тијела, али нису довољни. Раван стомак и њихову видљивост можемо постићи само отклањањем вишка масти. Због тога се каже да се трбушњаци првенствено праве у кухињи - казала је Љубичићева. 


Прескакање оброка

Превисок унос калорија доводи до стварања вишка килограма, али оно што многе доводи у заблуду јесте управо обрнута ситуација односно претјерани калоријски дефицит. 
- Премали унос хране са јаким тренингом или чак и без тренинга, доводи до наглог смањења килограма те се може учинити да је управо ово прави пут. Оно што се стварно дешава је да губимо вишак течности у старту, али не и оне масне наслаге које желимо. Организам заправо укључује одбрамбени аларм из страха да неће моћи да се прехрани и долази до додатног успоравања метаболизма. Такође нежељени ефекти могу бити губитак енергије и хормонски дисбаланс - каже Љубичићева.
 

Очекивања

- Почетници веома често због недостатка искуства и недовољно информација очекују брзе резултате са мало уложеног труда. Ово нажалост најчешће доводи до брзог одустајања и враћања старим навикама. Разне облике краткотрајних дијета треба само прескочити. За праве резултате  потребно је вријеме и озбиљне промјене у свакодневним навикама  које не трају мјесец дана, ни годину дана, него цијели живот - каже Лидија Љубичић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана