Ево зашто знојење има користан ефекат на цијелокупно здравље

Агенције
Ево зашто знојење има користан ефекат на цијелокупно здравље

Знојење је природан процес који већина људи сматра непријатним, међутим, недавно спроведено истраживање показало је да знојење има користан ефекат на целокупно здравље и то много више него што се мислило.

Показало се да знојење елиминише токсине, при томе уклањајући из организма и неке тешке метале попут живе, олова, кадмијума и арсена.

Осим што избацује токсине, оно помаже организму и на друге начине.

Штити од инфекција коже

Знојне жлокезде луче хемијско једињење дермицидин, које смањује број бактерија на површини коже, што смањује ризик од инфекција коже.

Истраживање је показало да људима који пате од атопијског дерматитиса, болести која се повезује са учесталим вирусним и бактеријским инфекцијама, недостаје дермицидина у зноју, због чега се њихова кожа теже штити од инфекција.

Смањује ткелесни мирис

Нежељени мириси повезани су са токсинима који се излучују из тијела, а знојење помаже да их се ријешите.

Ако се храните здраво, уносите довољну количину течности у организам, редовно вјежбате, избјегавате алкохол и никотин, ваш зној готово да неће имати мирис.

Штити од бубрежних каменаца

Људи који редовно вјежбају знојењем избацују више соли, тако да она не мора да пролази кроз бубреге, гдје се може претворити у бубрежне каменце.

Особе које се више зноје такође пију више воде, што додатно смањује ризик од бубрежних каменаца.

Побољшава расположење

У мозгу се налазе одређени неурални кругови који су осјетљиви на температуру, а истраживања показују да они имају значајну улогу у контролисању расположења стварајући осјећај среће и опуштености.

То објашњава зашто су након интензивног вјежбања људи добро расположени.

Избацује токсине

Осим бубрега, јетре и дебелог црева, кожа такође помаже у излучивању штетних супстанци из тијела. Она је највећи тјелесни орган тако да се кроз њу свакога дана излучи бар трећина тјелесних нечистоћа.

Иако је та функција знојења помало занемарена у модерној медицини, древни народи били су свјесни њене важности - довољно је сјетити се римских купки, скандинавских сауна, турских купатила и абориџинских колиба за презнојавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана