Ево зашто треба избјегавати предуго сједење

ГС
Foto: Илустрација

Већина вас не пази колико често устаје са столице, али управо то би требало промијенити.

Предуго сједење може повећати ризик од можданог удара, али ако додате и мало кретања можете лако смањити тај ризик, према резултатима студије која је објављена прије неколико мјесеци у магазину JAMA Network Open.

У студију је било укључено око 8.000 одраслих особа који су на себи носили апарат који је биљежио колико се брзо крећу током седмице.

Просјечна доб је била 63 године. Кроз раздобље праћења које је трајало око 7 година, 246 учесника студије је доживјело мождани удар.

Особе које су сједиле више од 13 сати у дану током прве седмице испитивања су имали до 44 одсто веће шансе да ће доживјети мождани удар за разлику од оних који су у сједећем положају проводили мање од 11 сати у дану. Исто тако је сједење које траје дуже од 17 минута повезано с већим ризиком.

Није изненађујуће да особе које су вјежбале барем 25 минута у дану исто тако имају и 43 посто мањи ризик од можданог удара, али када се говори о вјежбама јако слабог интензитета 4 до 5 сати у седмице, ризик је мањи али износи 26 посто.

Изненадни симптоми

Најчешћи симптоми можданог удара настају изненада. Јавља се изненадна утрнулост, слабост или одузетост руке, ноге или лица, сметње говора, сметња вида, сметње у ходу те јака главобоља.

Фактори ризика на које можемо утицати (мијењати их, контролисати и и лијечити) су пушење, неправилна прехрана, тјелесна неактивност, претилост, повећана конзумација алкохола, високи крвни притисак, повишени холестерол, шећерна болест, болести срца, транзиторна исхемијска атака.

Фактори на које не можемо утицати су животна доб, пол, породична склоност, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана