Ево од чега зависи да ли ће ваше дијете бити гојазно, а није храна

Agencije
Ево од чега зависи да ли ће ваше дијете бити гојазно, а није храна

Као најчешћи узроци гојазности код дјеце наводе се стрес, сиромаштво и недостатак самопоуздања, али постоји још један веома битан фактор.

У студији спроведеној над 172 породице, истраживачи са Универзитета у Бафалу анализирали су факторе ризика за гојазност код дјеце. Поред социолошко-економског статуса и употребе одређених лијекова у трудноћи (а који утичу на таложење килограма), научници су открили још један изненађујући разлог за појаву гојазности код малишана.

Као најчешћи фактори ризика за појаву ових проблема наводе се стрес, сиромаштво и недостатак самопоуздања, а научници са Универзитета у Бафалу истраживали су да ли родитељи могу некако да ублаже и на неки начин пониште ове уобичајене узроке гојазности.

Тако су открили да понашање мајке према дјетету, односно у којој мјери је брижна, њежна и колико времена проводи у игри са својим малишном, у великој мјери утичу на појаву гојазности.

Студија је показала да су дјеца чије су маме биле топле и њежне у каснијем добу у много мањем проценту развиле проблем са вишком килограма, у односу на малишане који су били изложени "строгом" васпитању од малих ногу.

Испоставило се да су мајке које су користиле благи тон када се обраћају својој беби, које је често грле и играју се с њом, врло ретко имале гојазну децу.

Како су објаснили, пружање љубави и њежности малишанима у најранијем добу кључан је фактор за стварање самопоуздања код дјеце, што дугорочно гледано веома утиче на њихов однос према сопственом тијелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана