Ево колико воде треба свакодневно да уносите у организам

Agencije
Ево колико воде треба свакодневно да уносите у организам

Шта се дешава када тренирате високим интензитетом, на високим температурама, да ли се унос течности повећава, како се рехидрирати након тренинга, да ли конзумирање хладније воде може убрзати мршављење?

Особа која има масу тијела 75кг у свом саставу има око 45л воде, што значи да око 2/3 човјекове тежине отпада на воду. У мишићу је вода заступљена са 75 одсто, у можданом ткиву око 80 одсто у масном око 10 одсто.. Већа количина воде је унутар ћелија, а око 1/4 је ванћелијска вода.

Ако погледамо прошлогодишње истраживање о конзумирању воде, односно течности генерално у цијелом свијету можемо закључити да Њемачки грађани уносе највише течности у Европи и то 2446мл, док су на свету најбоље хидрирани у Индонезији са 2765мл. Са друге стране најмањи унос течности у Европи имају Французи са 1570мл док су убедљиво најлошије хидрирани грађани Кине са свега 1332мл течности дневно. Вода у Србији није ствар престижа, није скупа и недоступна зато свако мора бити одговоран према себи и свом здрављу конзумирајући неопходну количину течности а то је око 2600мл дневно.

Унос течности код рекреативаца мора бити константан, пре тренинга, за време тренинга и након тренинга. Ако се пре тренинга не узме довољна количина течности тај дефицит се више не може надокнадити, поготово не конзумирањем веће количине у току тренинга. Суштина је да тело константно има довољну количину воде.

Тренинзи рекреативаца углавном трају од 60мин-90мин, да би тело било адекватно хидрирано у току тренинга потребно је попити од 560мл-1830мл што зависи од интезитета активности. Ту количину треба конзумирати у одређеним временским размацима, а не одједном. Воду треба пити и уколико не осетите жеђ, најбоље је на сваких 10 минута узети по пар гутљаја, тиме сигурно нећете доспети у фазу дехидрације и бићете сигурни да сте узели довољно течности.

Рехидрација је фаза обнављања течности, веома битна фаза у којој захваљујући води или неком другом пићу за рехидрацију потпомажемо:

1. Надокнаду изгубљене течности

2. Надокнаду изгубљених кључних електролиа (На, К)

3. Обнова резерви угљених хидрата у мишићима (гликоген).

Температура воде која се препоручује за коришћење је од +4Ц до +10Ц и лети а и зими. Уколико имате за циљ редукцију телесних масти знајте да конзумирање хладније воде пола сата пре оброка може убрзати ваш метаболизам, та вода не сме бити хладнија од +4Ц. Убрзавање метаболизма се остварује услед повећане активности симпатикуса и утрошка енергије потребној за загревање воде у дигестивном тракту, на дневном нивоу то је око 100кцал што свакако није занемарљиво ако гледате укупну годишњу потрошњу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана