Ево како можете да смршате без дијете и одржите жељене килограме

Г.С.
Ево како можете да смршате без дијете и одржите жељене килограме

Стижу хладни дани и сезона слава на којима ће се увијек наћи нешто фино на трпези, па је мало теже одржати жељене килограме.

Ако вам не пада на памет да избјегавате славе и коктел дружења са пријатељима, послушајте онда шта кажу стручњаци - како да се добро проведете, а да се притом не угојите.

Идите напоље

"Стрес прати почетак школске године и повратак у канцеларије са годишњиг одмора, хладни дани и фина храна су центар наших мисли, а управо то може бити савршен рецепт за накупљање килограма", објаснила је нутриционисткиња Лаура Бурак те додала да је управо из тог разлога јако важно да изађете из куће, шетате, возите бицикл... Ако вам одговара да хладноћа и није вам проблем да сате проведете на ниским температурама, то је онда двострука корист - тако ћете побољшати циркулацију, повећати респираторни капацитет, ојачати мускулатуру, побољшати рад пробавног система, ријешити се стреса и напетости. Врло једноставан начин да избјегнете за скупљање килограма.

Напуните кухињу здравим намирницама

Јесен обилује сензационалним сланим и слатким укусима који на наш сто долазе као супернамирнице. Науживајте се плодова који нису само здрави, већ помажу и у очувању тешко стечене линије током хладних и тмурних дана, када нам се баш једе нешто фино. Јабуке, крушке, бундева, шипак и још друге здраве намирнице чекају нас вас. Напуните фрижидер и замрзивач овим намирницама, како би вам били при руци.

Кувајте код куће

Резултати студије из 2014. године указују на то да особе које код куће припремају своје оброке унесу око 140 калорија мање. Припремите ручак и доручак у својој кухињи и сигурно сте унијели 500 калорија мање него обично. Није ли то савршен начин да избјегнете скупљање килограма? Јасно је да ћете јести много здравије ако кувате код куће, а не наручујете оброке из ресторана, једна од битних ставки је потпуна контрола над оним што уносимо у организам.

Лаура Бурак савјетује да искористите намирнице које нуди јесен, а истиче бундеву и јабуке као добар извор витамина и минерала и извора антиоксиданата, али уз то ћете унети мање калорија и мање соли.

Активност мора постати дио рутине

Нормално је да током јесени нешто више времена посвећујемо послу и дани су некако прекратки за све обавезе и велике су шансе да прескочите тјелесну активност, али не би требало, јер у јесен и нешто више једемо. Најтеже се често покренути, а добра мотивација би била да одаберете активност која вас весели.

Можете плесати - код куће, у фитнесс клубу или ноћним изласцима. Ако вам недостаје инспирације за вјежбање, упишите часове плеса попут салсе, зумба фитнесса или плеса око шипке. Плесом сагоревате преко 400 калорија у сат времена, у зависности од стила и интензитета. Вожња бицикла или шетња с пријатељем је забавна активност као и добра физичка активност

Повећајте унос влакана

Убацивање намирница богатих влакнима у вашу прехрану може помоћи у борби против упала и смањењу ризика од настанка хроничних болести и инфекција. Осим тога, помажу у одржавању тјелесне масе те су храна за добре бактерије у нашим цревима које судјелују у имуносистему и борби против штетних организама. Извори влакана су уз воће, поврће и махунарке те цјеловите житарице (интегрална рижа, зоб, просо, јечам...) које имају више влакана, витамина, минерала и антиоксиданса од рафинираних, тј. прерађених (бијела рижа, бијела тјестенина, бијела пецива и крух...). Закључимо да је довољан унос влакана оно што ће вам помоћи да останете дуго сити и да не накупити вишак килограма.

Будите свијесни онога што вам је у тањиру

Ако ћете јести свој оброк, покушајте то да учините без гледања својих омиљених серија или прегледавања друштвених мрежа. Истраживачи кажу да ћете због дистракција током оброка јести више. Док са друге стране, ако посветите пажњу властитом оброку, више ћете уживати и боље ћете контролирати количину хране коју конзумирате, преноси vecernji.hr.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана