Електронске цигарете могу да паралишу имунолошке ћелије

Srna
Foto: Twitter

ЛОНДОН - Електронске цигарете, са или без никотина, могу да имају паралишући ефекат на имунолошке ћелије људског организма, показала је нова студија.

Студија показује да чак и мала изложеност пари електронске цигарете може да утиче на ћелије имунолошког система, пренио је "Јуроњуз".

Електронске цигарете постале су популарне у посљедњих неколико година, нарочито међу младима, али је све више истраживања о дугорочним здравственим посљедицама које су повезане са њима.

"Доказано је да су електронске цигарете мање штетно средство које помаже пушачима да одбаце навику пушења, али наши подаци доприносе тренутним доказима да електронске цигарете нису безопасне", изјавио је Арон Скот, ванредни професор респираторне науке на Универзитету у Бирмингему.

У новој студији се наводи да би удисање паре из шарених електронских цигарета могло да спријечи нормалан рад истурених имунолошких ћелија званих неутрофили.

Неутрофили су врста бијелих крвних зрнаца и представљају између 50 до 80 процената свих бијелих крвних зрнаца у људском тијелу.

Тим је извукао неутрофиле из крви људи који никада нису пушили, а затим је те ћелије изложио утицају 40 удисаја вејпа, за шта научници кажу да представља ниску дневну изложеност.

Половина узорака била је изложена пари који садржи никотин, док су остали били изложени алтернативама без никотина.

У обје групе, неутрофили су преживјели, али су били "заглављени у мјесту", што их чини неспособним да се суоче са пријетњама по тијело. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана