Драматичан пораст анксиозности и депресије због ковида-19

Танјуг
Драматичан пораст анксиозности и депресије због ковида-19

ЛОНДОН - Случајеви анксиозности и депресије широм свијета драматично су порасли 2020. године, открили су истраживачи, и то са процијењених 76 милиона додатних случајева анксиозности и 53 милиона додатних случајева великог депресивног поремећаја више него што би се очекивало да се ковид-19 није појавио.

Најновија студија сугерише да је пандемија озбиљно утицала на ментално здравље и да је већа вероватноћа да ће жене и млади бити више погођени од мушкараца или старијих људи, пренио је британски дневник „Гардијан“.

-Вјерујемо да је то зато што је већа вјероватноћа да жене буду погођене друштвеним и економским посљедицама пандемије - рекао је водећи аутор др Демиан Сантомауро са Универзитета у Квинсленду.

Према његовим ријечима, већа је вјероватноћа да ће жене преузети додатне обавезе његе и одржавања домаћинства због затварања школа или због тога што се чланови породице не осјећају добро.

-Жене, такође, имају ниже плате, мање уштеђевине и мање сигурно запослење од мушкараца, па је већа вјероватноћа да ће бити финансијски угрожене током пандемије - рекао је Сантомауро.

Додај да су затварање школа и високошколских установа, као и шире рестрикције онемогућавалиу младе људе у интеракцији са вршњацима.

Наглашава да је већа вероватноћа да ће млади остати незапослени након економске кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана