Др Ана Митровић: Право на абортус је људско право, покушај да се скрене фокус са других тема

ГС
Др Ана Митровић: Право на абортус је људско право, покушај да се скрене фокус са других тема

БЕОГРАД - Широм Америке настављају се протести због одлуке Врховног суда да укине уставно право на абортус и евентуалну забрану побачаја препусти савезним државама. Неке су их већ забраниле, а клинике за те интервенције се затварају.

Др Ана Митровић из Народног фронта истиче да је право на абортус људско право и да ће његова забрана довести до тога да се прекид трудноће ради на небезбједан начин који може угрозити здравље жене.

Др Ана Митровић, гинеколог и начелница Дневне болнице Гинеколошко акушерске клинике "Народни фронт" истиче да је у САД укинуто људско право које је омогућавало женама да одлуче у првом триместру да ли ће задржати трудноћу. Након првог триместра, абортус се врши из медицинских индикација.

Она наводи да је контрола рађања одувијек била предмет интересовања, да одлуку о томе доносе и мушкарац и жена, али да су посљедице искључиво на жени, јер се ради о њеном тијелу.

"То није феминистичка одлука, већ људско право са којим се не треба играти", истиче др Митровић.

Сматра да је ријеч о политизацији у једној деликатној политичкој ситуацији у свијету и покушају да се склони фокус са других тема.

"Ово ће заинтересовати све који су у репродуктивном периоду широм света. Није добро да се политизује медицина и да она скреће фокус са других тема. Ми као лекари и жене треба да се боримо против абортуса, али не да укинемо право, треба да учинимо све да се нежељена трудноћа ни не деси", каже др Митровић.

Истиче да је добро што се огласио предсједник Србије рекавши да његов став није важан, али да се неће мјењати постојећи закон - жене до 10. недеље могу саме одлучивати о прекиду трудноће.

"Такав став политичког врха је изузетно добар, не треба мешати политику и струку", рекла је др Митровић.

Подсјећа да, када су се контрацептивне пилуле појавиле, муж је морао да потпише одобрење жени да их користи. "Од онда смо направили корак унапријед, не треба сада два уназад", истиче докторка.

Жене наћи начин, питање да ли је то безбjедно 

Докторка Митровић појашњава да је искуство земаља у којима је абортус забрањен, да жене одлазе у сусједне државе како би обавиле процедуру, или ће отићи на некомпетентно мјесто гдје јој неће пружити одговарајућу медицинску заштиту.

"Хируршки абортус није наивна интервенција, ако се обавља треба да се обавља у установама које су за то легализоване и где се медицинска процедура спроводи на највишем нивоу", истиче докторка.

Најбоље би било да до нежељене трудноће ни не дође, зато постоје контрацептивна средства.

Савремена контрацепција је, каже, сигурна и безбједна, али строго индивидуално треба бирати метод који ће се примјенити - пилула, спирала или нека друга метода, а треба промовисати и мушку контрацепцију.

Компликације услијед абортуса

До 10. недеље трудноће може се извршити хируршки абортус, који са собом носи највећи проценат ризика: сваки пети се компликује током интервенције - долази до повреда, крварења.

"Некад морамо да извадимо материцу како бисмо спасили главу жене. Ако се прекида прва трудноћа, жена може трајно бити онеспособљена за даљи репродуктивни живот", напомиње др Митровић.

Постоје, међутим, и одложене компликације попут инфекција, изостанка наредних циклуса, проблема са прираслицама, развојем секундарног стерилитета, долази до дјелимичне или потпуне опструкције, запушења јајовода. Неке од ових компликација појаве се и неколико година од извршене процедуре.

Докторка Митровић подсјећа и на случај од пре неколико година, када је у унутрашњости земље дошло до смртног исхода послије легалног прекида трудноће,преноси РТС.

"Постоје ситуације када, иако радите најсавршеније, неке компликације могу бити фаталне по жене", закључује др Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана