Додаци јелима који нам уништавају крв

GS
Foto: Ilustracija

Стрес, недостатак сна и исхрана су главни фактори који повећавају ниво шећера у крви.

Посебно треба избјегавати одређене адитиве у храни да бисте спријечили овај здравствени проблем.

"Као и већина прехрамбених производа, наизглед обични зачини могу да садрже велику количину шеpера. Из тог разлога је важно да увијек прочитате састав. Ако видите да производ садржи сируп, декстрозу или меласу, немојте га куповати", рекао је нутрициониста Лаура Бурак за часопис Еаt This Not That.

Дакле, додаци за храну које треба да избјегавате су:

Кечап
"Већина кечапа на тржишту садржи додатни шeћер, обично у облику кукурузног сирупа са високим садржајем фруктозе", објашњава Бурак. Познато је да конзумирање кукурузног сирупа доводи до гојазности, инсулинске резистенције и дијабетеса.

"Дакле, будите свјесни извора шећера и обавезно провјерите колико грама шећера има у кечапу који планирате да купите", додала је она.

Сенф
Обратите пажњу јер произвођачи сенфу често додају шећер како би побољшали његов укус. У посљедње вријеме све је популарнији шец́ер са сенфом, али ни он није нарочито добар за здравље.

"Можда мислите да је сенф са медом здравији, али то је далеко од истине. Мед је само 'изговор' да се производу дода још више шећера", рекла је она.

Преливи за салату
Све врсте прелива за салату које можете пронаћи у супермаркетима су нездраве јер смањују нутритивну вриједност здравог оброка. Нутрициониста сматра да је најбоља опција да сами направите прелив јер ћете само тако бити сигурни да нема пуно шећера.

Терииаки сос
Осим шећера, овај сос садржи и адитиве као што су кукурузни скроб и кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе, који, наравно, негативно утичу на ниво шећера у крви, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана