Дневна доза здравља: Ових неколико намирница најбоље је јести сирове

Срна
Дневна доза здравља: Ових неколико намирница најбоље је јести сирове

Неке намирнице је најбоље конзумирати сирове, јер при кухању, пржењу или неком сличном начину припреме могу изгубити својства која су иначе корисна за наше здравље.

"Кухана цвекла губи 25 посто фолата (облик витамина Б9), као и мноштво других витамина и минерала", објаснила је њујоршка медицинска сестра Ребека Парк која је уједно и креаторка књиге "Лијекови за мене ".

Цвекла иначе садржи калциј, жељезо, бјеланчевине и калиј, као и висок ниво влакана и фолата.

Часопис Frontiers и Nutrition је прије четири године објавио резултате истраживања у којима се наводи како кухани кељ нема иста својства у борби против различитих болести као сирови кељ.

Зашто је то тако? Према резултатима овог истраживања, кељ садржи спојеве који се називају глукозинолати, а који се претварају у другачији спој када дођу у контакт с ензимом мирозиназом. Топлина инактивира мирозиназу па тако кухани кељ губи својства за борбу против различитих болести.

Црвена паприка је одличан извор витамина Ц. Заправо, она садржи скоро три пута више овог витамина него наранџе. Но топлина га уништава, због чега стручњаци препоручују да их конзумирате сирове како бисте осигурали већи унос витамина Ц.

Колико често једете боровнице? Оне су пуне антиоксиданата који се зову
флавоноиди. Најбоље их је конзумирати сирове како бисте у организам унијели што је више могуће. Осим тога, неколико истраживања је открило како обрада боровница смањује ниво полифенола.

Црвени лук има мноштво здравствених погодности, поготово ако га конзумирате сировог. Напримјер, кухање лука може смањити предности фитохемикалија које се боре против рака. Осим тога, лук помаже код спречавања кардиоваскуларних болести.

Када се лук загрије у рерни или на ватри, сва својства која су иначе корисна за срце нестају у року од пола сата или мање, што углавном овиси о томе да ли је лук читав или је нарезан.

Напосљетку, кухање чешњака потискује његово антибактеријско дјеловање, док једна минута у микровалној уништава његове способности за борбу против рака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана