Дистанца сузбија ширење вируса, потврдила нова студија

Танјуг
Дистанца сузбија ширење вируса, потврдила нова студија

АТЛАНТА - Нова студија потврдила је да су мjере физичког дистанцирања између људи ефикасне у сузбијању ширења корона вируса у САД и да су највjероватније спријечиле десетине милиона случајева заразе.

Истраживање које је објављено јуче у часопису “Хелт аферс” (“Health affairs”) открива да су мере физичког дистанцирања које је увела влада смањиле дневни пораст броја заражених за девет одсто након три недjеље отприлике, пренео је ЦНН.

У студији се наводи да би број заражених корона вирусом у САД био за 35 пута већи да мjере физичког дистанцирања нису биле на снази.

Научници су истакли да “истраживање илуструје потенцијалну опасност од експоненцијалног ширења вируса у одсуству интервенција, пружајући релевантне информације за стратегије за покретање економске активности”.

Група научника са Универзитета у Кентакију, Универзитета у Луисвилу и Државног универзитета у Џорџији процењивала је утицај мjера социјалног дистанцирања поређењем броја заражених међу земаљама у којима су ове мjере на снази и оних у којима нису.

Затварање ресторана и барова показало се као нарочито ефикасно у успоравању ширења вируса, али не и забрана масовних окупљања и затварање школа.

Научници су истакли да њихово истраживање показује одређена ограничења и недостатке и указали да постоји већи број заражених него што то званични подаци показују, јер нису сви заражени били болесни у тој мjери да им је била потребна љекарска помоћ.

Ту је и недостатак неформалне иницијативе званичника у погледу подстицања ношења маски, појачане хигијене, промјене пословне праксе и друштвених норми у вези са дистанцирањем.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана