Десет најбољих а јефтиних намирница за организам, штите од рака и деменције

ГС
Десет најбољих а јефтиних намирница за организам, штите од рака и деменције

Суперхрана је назив за најздравију храну на свијету коју треба да једете сваки дан. Иако не постоји права дефиниција суперхране, то су обично намирнице које се успешно боре против разних врста болести и садрже важне хранљиве материје.

Наравно, неке намирнице су егзотичне и стога скупе, као што су гоџи бобице. Стога је важно пронаћи оне које можете уклопити у свакодневни живот, а да не уништите своје финансије.

Бобичасто воће

Све врсте бобичастог воћа су одличан извор влакана, хранљивих материја које већина људи не добија довољно. Влакна одржавају пробавни систем, добра су за срце, али и за вашу линију. Осим тога, они вас држе ситима. Пошто су све врсте бобичастог воца здраве, изаберите оне које вам се највише свиђају.

Нажалост, зими обично не можете пронаћи свеже бобице, али не брините, смрзнуто је веома здраво. Додајте га у смутије, кашу, јогурт.

Око 100 грама малине садржи око шест грама влакана, а поред тога садрже и елагинску киселину која се показала моћном у борби против рака. Иста количина боровница садржи дупло више влакана, али је богата антоцијанином, антиоксидансом који одржава когнитивно здравље. Ако више волите јагоде, слободно посегните за њима јер су богате витамином Ц, хранљивом материјом која спречава многе болести.

Такође се препоручује да једете бобичасто воће увече јер то може помоћи у смањењу укупног физичког стреса и олакшати сан.

Јаја

Богате су висококвалитетним протеинима и садрже обиље витамина и минерала, попут витамина А, Д, витамина Б и фолне киселине. Једно јаје садржи око 70 калорија и шест грама протеина. Поред тога, жуманце садржи лутеин и зеаксантин, два антиоксиданса који помажу у одржавању здравља очију.

И не само то, истраживања су повезала лутеин и зеаксантин са смањеним ризиком од макуларне дегенерације (жуте мрље). Ово стање је повезано са узрастом и водец́и је узрок слепила код људи старијих од 50 година.

Такође, лутеин може заштитити вашу кожу од УВ оштец́ења.

Здрави начини припреме јаја су:

-поширана јаја
-кувано јаје
-кајгана, али пржена на минималној количини здравог уља, попут маслиновог
-јаје на око се такође пржи на врло малој количини здраве масти, као што је маслиново уље

Батат/Слатки кромпир

Ова храна је наранџаста због алфа и бета каротена. Тело претвара ова једињења у активне облике витамина А, а овај нутријент помаже у одржавању здравља очију, костију и имуног система. Ове фитокемикалије такође функционишу као антиоксиданси и уништавају слободне радикале.

Један слатки кромпир средње величине садржи приближно четири пута више од препоручене дневне дозе витамина А. Осим тога, садржи витамин Ц, Б6, калијум, манган, лутеин и зеаксантин.

Такође, конзумирање слатког кромпира обезбеђује довољно влакана важних за добро варење, а како је лако сварљив, препоручује се и деци, спортистима и онима који се опорављају од разних здравствених тегоба.
Броколи

Можда смо мрзели броколи када смо били деца, али време је да га додате у своју исхрану. Ова зелена биљка је богата витаминима А, Ц и К (важним за здравље костију), али и фолатима. Бројне студије повезују недостатак фолата са депресијом, а с обзиром на то да жене пате од њега двоструко више од мушкараца, нема сумње да је броколи важан за ментално здравље жена.

Нека истраживања показују да броколи и сродно поврће имају потенцијал да спрече неке врсте рака јер садрже сулфорафан, биљно једињење које, између осталог, штити здрава ткива и побољшава детоксикацију јетре.

Зоб

Ова храна је постала синоним за здрав доручак. Конзумацијом овсених пахуљица добијамо влакна, а добра су за црева, струк, али и осец́ај ситости. Осим тога, овас је интегрално зрно и не садржи додатне шец́ере.

Студија из 2012. објављена у часопису Нутритион Јоурнал открила је да су људи са високим холестеролом који су конзумирали зоб шест недеља смањили ЛДЛ (лош) холестерол, побољшали однос струка и кукова и нису значајно утицали на ХДЛ (добар) холестерол.

Ако се мучите са килограмима, а не успевате у намери да смршате – посегните за зобом. Овас садржи низак садржај масти, висок садржај влакана и редовна конзумација може нам помоц́и у борби против вишка килограма, али и против високог холестерола и дијабетеса.
Спанаћ

Наравно, и спанаћ ће се наћи на листи најздравијих намирница. Неки стручњаци га сматрају најздравијом храном на свету.

Треба рећи и да комбинација витамина А и Ц, влакана, фолата, магнезијума и 13 флавоноида из спанаћа помаже у борби против рака, посебно рака дебелог црева, плућа, дојке и простате. Спанаћ је такође један од најбољих извора витамина К, важног за здравље костију, у 100 грама свежег спанац́а четири пута вец́е од препоручене дневне дозе овог витамина.

Истраживања су показала да конзумирање зеленог поврћа, попут спанаћа, може помоћи да изгубите тежину, смањите ризик од дијабетеса, одржите здравље мозга и спречите разне врсте рака.

Чај

Студије су небројено пута показале да редовним конзумирањем чаја можете смањити ризик од Алцхајмерове болести, дијабетеса и неких врста рака. Поред тога, чај одржава орално здравље чинец́и зубе и десни здравијима.

Зашто? Чајеви су богати антиоксидансима који се називају флавоноидима. Без обзира који чај одаберете, важно је да га пијете свеже припремљен.

Студија, објављена у Еуропеан Јоурнал оф Превентиве Цардиологи, обухватила је више од 100.000 људи са породичном историјом рака, срчаног или можданог удара који су били подељени у две групе, оне који су пили чај три или више пута недељно и оне који су пили чај. не пити уопште. Током седам година прац́ења, установљено је да су они који су редовно пили чај имали 20 одсто мањи ризик од срчаног и можданог удара, као и од смрти од ових болести.

Орашасти плодови

Натионал Геограпхиц је много истраживао о становницима Плавих зона (подручја са најдуговечнијим људима) и уочио значај орашастих плодова, посебно у Лома Линди. Становници Лома Линде који су свакодневно јели орашасте плодове имали су дужи животни век, нижи ниво холестерола, мање упале и нижи крвни притисак од оних који нису јели орахе толико често.

Орашасти плодови су пуни полинезасиц́ених масти и магнезијума, два важна састојка за здравље срца. Ови хранљиви састојци такође могу пружити заштиту од инсулинске резистенције и на тај начин спречити дијабетес.

Антиоксидативна једињења која се налазе у орашастим плодовима, укључујуц́и елагинску киселину и ресвератрол, могу смањити ефекте слободних радикала и на тај начин смањити ризик од рака.

Резултати научних истраживања повезују честу конзумацију орашастих плодова са смањеном учесталошц́у неких хроничних болести.

Наранџе

Ово је заиста потцењено воц́е, иако га често пијемо у облику сока. Наранџе су одличан извор важног витамина Ц. На пример, само једна велика поморанџа садржи дневну дозу препорученог уноса витамина Ц. Да ли треба да додамо што је више могуц́е?

Витамин Ц је кључан за производњу белих крвних зрнаца и антитела за борбу против инфекција. Такође је снажан антиоксиданс који помаже у заштити ц́елија од оштец́ења слободних радикала и игра кључну улогу у производњи колагена који учвршц́ује кожу. Наранџе су такође богате влакнима и фолатима.

Зашто пити сок од поморанџе? Поред тога што има антиинфламаторна својства, редовно пијење сока од поморанџе повезано је и са нижим нивоом такозваног лошег холестерола (ЛДЛ), према истраживању бразилских научника.

Јогурт

Овај млечни производ садржи пробиотике или "добре бактерије" које одржавају здравље црева. Исто тако, јогурт је богат калцијумом. Поред тога, садржи фосфор, калијум, цинк, рибофлавин, витамин Б12 и протеине.

Једно истраживање је показало да људи који једу пет или више порција јогурта недељно имају смањене шансе да имају проблема са високим крвним притиском.

Такође, обичан јогурт је савршен избор за ужину јер садржи само 100 калорија. Што значи да вам може помоц́и да изгубите тежину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана