Деменција у старости може да се избјегне само ако узимате овај витамин

ГС
Foto: Илустрација

Адекватан унос витамина Д може бити кључно, а јефтино рјешење за спречавање те болести, гласи закључак нове студије. А постоји још један плус за тај витамин.

Око 17 одсто случајева деменције могло би да се спријечи ако би људи узимали довољне количине витамина Д. Прву свјетска студија која је ово доказала, спровео је Универзитет Јужне Аустралије и пронашла је - директну везу између деменције и недостатка витамина Д - а тиме и важан и јефтин приступ превентиви.

Деменција је хронични или прогресивни синдром који са годинама доводи до погоршања когнитивних функција, размишљања и памћења. Више од 55 милиона људи широм свијета пати од деменције, са 10 милиона нових случајева дијагностикованих сваке године.

Како низак ниво витамина Д утиче на здравље мозга

Студија коју је подржао Британски национални савјет за здравство и медицинска истраживања, анализирала је податке скоро 300 хиљада (294.514) учесника из Велике Британије, односно УК Биобанке и имала је за циљ да испита утицај витамина Д на здравље мозга - односно волумен, и ризик од деменције и можданог удара. Већина испитаника у студији су биле жене старости од 60 до 73 године на почетку истраживања, бијеле коже и без дугогодишњих болести, преноси Б92.

Показало се да хронични недостатак витамина Д (испод 25 нмол/Л) није повезан са мањим волуменом мозга, а донекле повећава ризик од можданог удара. Најважније откриће је да је анализом пронађена узрочно-посљедична веза између дефицита витамина Д и настанка деменције.

За шефицу студије, професорку Елину Хипонен, резултати показују колико је витамин Д важан у превенцији деменције, и да постоји апсолутна потреба да се уклони недостатак тог витамина који још увијек влада у многим дијеловима свијета.

"Заиста, примијетили смо у британској популацији да је до 17 процената случајева деменције могло да се избјегне да је ниво витамина Д подигнут на нормалу - 50 нмол/Л", објашњава научница у изјави са универзитета. Колико је витамин Д важан за ментално и физичко здравље, показује свака нова студија, наглашава Хипонен. Витамин Д је хормон прекурзор за који се утврђује све шири спектар позитивних ефеката, укључујући и здравље мозга."

"Деменција је прогресивна и исцрпљујућа болест која може бити разорна и за појединце и за породице. Дакле, морамо се побринути да нико на свијету не пати од озбиљног недостатка витамина Д", закључује Хипенен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана