Данима не излазите?

Срна
Foto: Илустрација

Ево како то утиче на здравље.

Физичка активност је пресудна за ментално и физичко здравље јер нам помаже да се ријешимо стреса и тјескобе, а такође ослобађа ендорфине и чини нас способнијима за одговор на инфекцију

Иако су мјере због корона вируса корона такве да се мало времена проводи напољу, бити велики дио дана код куће - поготово ако вам је то тренутно и радно мјесто - може бити лоше за ваше ментално здравље. Др Џо Даниелс, клинички психолог специјализован за тјескобу и умор, објаснила је шта се све може догодити ако сте дане провели затворени у своја четири зида - и то у страху од заразе и цијеле ситуације.

“Нормално је да не желите да излазите напоље, не брините. У ово доба године обично прелазимо у стање 'хибернације'. Зато је разумно повлачити се у затворене просторе”, рекла је.

Ипак, као и други стручњаци, она сматра да би требало свакодневно 'пунити батерије' на свјежем ваздуху.

Како преноси ЛАДбајбле, тешкоће с менталним здрављем углавном произлазе из незадовољавања наших основних потреба. Ако останемо предуго у кући, то значи да немамо приступ неким стварима које су нам потребне - а патити неће само ментално здравље већ и физичко.

Како каже Даниелс, физичка активност је пресудна за ментално и физичко здравље јер нам помаже да се ријешимо стреса и тјескобе, а такође ослобађа ендорфине и чини нас способнијима за одговор на инфекцију. Осим тога, веома је битно и даље, колико год вам било тешко, видјети се с људима и остварити ј контакт 'лицем у лице'.

“Ми смо друштвена бића којима је то потребно, али још један разлог је тај што нам разговор с другима даје нову перспективу о одређеним ситуацијама. Што дуже времена проведете у кући, то ћете се више усредсредити на неке своје бриге и проблеме, а то не одвлачи пажњу од цијеле ситуације.”

Психолог наглашава да је битан баланс.

“Наговарати људе да изађу напоље ако баш никако не желе заправо има супротан ефект и ментално здравље се може погоршати. Зато правите мале кораке, ако сте већ дуго код куће, изађите у неку кратку шетњу. Временом појачајте темпо. Нађите равнотежу између затворености у кући и изласка напоље”, казала је Даниелс.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана