Да ли забране пушења доводе до циља или морамо глобално да мијењамо приступ проблему?

ГС
Да ли забране пушења доводе до циља?
Foto: Shutterstock | Да ли забране пушења доводе до циља?

Јубиларна конвенција Свјетске здравствене организације (СЗО) о контроли дувана указала је да је напредак ка рјешавању проблема пушења цигарета веома спор.

Иако је у протекле двије деценије у свијету смањен број пушача за око 60 милиона, на 1,3 милијарди пушача, експерти упозоравају да, уколико се ставови Конвенције о контроли дувана не "модернизују", будућност без дима цигарета ће остати далек циљ.

- Да бисмо убрзали потпуни престанак коришћења традиционалних цигарета, глобална Конвенција о контроли дувана треба да претрпи озбиљне измјене - нагласио је тим поводом Дерек Јах, стручњак из области јавног здравља, дугогодишњи заговорник борбе против пушења и оснивач и предсједник Фондације за свијет без дуванског дима.

Као некадашњи директор у кабинету бивше челнице СЗО Гро Харлем Брунтланд, Дерек Јах је и сам имао кључну улогу у дефинисању и усвајању Конвенције о контроли дувана.

- Усвајањем Конвенције, која је прилично амбициозан документ, постигли смо свој први циљ да употребу дувана поставимо на много важније мјесто у области јавног здравља - и то је имало свој утицај. Стопа пушења цигарета почела је полако да опада у неким дијеловима свијета, иако још постоје земље у којима је та стопа изузетно висока или чак расте – наглашава Јах.

Према Јаху, највећи недостатак тренутно важеће Конвеције је занемаривање одраслих пушача који покушавају да престану са том штетном навиком.

- Ако се усредсредите само на садашње околности, видјећете здравствене бенефите за 50 година, али ми желимо да тај утицај буде много бржи, за 15 до 20 година. Дугорочно гледано, уз концепт смањења штете постоји начин да се стопа пушења релативно брзо смањи. Ако данашњи одрасли пушачи престану или пређу на мање штетне алтернативне, чак и у педесетим или шездесетим годинама, видјеће побољшање у квалитету живота – истакао је он.

Дерек Јах сматра да концепт смањења штете треба да буде дио измијењене Конвенције, и истиче да Фондација за свијет без дуванског дима улаже велике напоре да се то што прије догоди.

Увидом у научна истраживања указано је да су нове технологије способне да у потпуности трансформишу дуванску индустрију.

- Када смо припремали овај документ, никада нисмо предвиђали да ће нешто што је иновативно моћи да проистекне од саме индустрије, те нисмо разматрали ни интелектуалну својину. Колико нисмо били у праву - констатује Јах.

Препоруке које проистичу из Конвенције, попут здравствених упозорења на кутијама испоставило се да, како наводи Тобаццо Репортер, слабо утичу на смањење броја конзумената цигарета. Додатни недостатак је што помоћ при одвикавању није промовисана. Поред тога, промоција алтернатива је недовољно развијена и тренутно укључује само никотинску замјенску терапију. У рјешавању ових проблема, према ријечима здравствених експерата, важно је да учествују медицински експерти, чланови академске заједнице, регулаторних тијела и индустрије земаља широм свијета.

- Здравље цијеле планете побољшава се када имате јаке националне научноистраживачке центре - наглашава Јах.

- Научници у својим земљама постају заговорници добре идеје, а кредибилна мишљења стручњака резултирају рјешењима која имају ефекта. Зато се надам се да ће ускоро доћи до измјене Конвенције за контролу дувана, у смјеру прилагођавања ономе куда наука иде. У овом тренутку, то би значило подржавање акција за примјену концепта смањења штете, који води напретку у престанку пушења - каже Јах и позитивно истиче прошлогодишњу одлуку Америчке агенције за храну и лијекове (FDA) која је уређај IQOS сврстала у производе модификованог ризика, као помак у остварењу крајњег циља.

„Историјски гледано, одлуке FDA сматрале су се златним стандардом постављања норми", закључује Јах.

Пренешено са: Ало.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана