Да ли сте знали колико дана годишњег одмора је потребно да бисте живјели дуже

ГС
Foto: Илустрација

Истраживања Европског кардиолошког друштва говори да вам узимање више од три седмице годишњег одмора може помоћи да живите дуже.

Студија која је трајала чак 40 година испрва је имала за циљ испитати резултате здравог живота (вјежбање, уравнотежена прехрана и престанак пушења) на дугорочни ризик од развоја срчаних болести.

Но, истраживачи су недавно погледали податке студије и сазнали да је најважнији показатељ дуговјечности заправо - стрес. На почетку студије 1974. године 1.222 мушкарца средњих година подијељено је у двије скупине. Једна је скупина добила усмене и писане упуте како живјети „здраво". Вјежбали су, примали савјете нутрициониста и савјете како престати пушити те по потреби лијекове за колестерол и високи притисак.

Друга скупина служила је као контролна и тамо истраживачи нису интервенисали. Обе скупине су праћене пет година и ризик од кардиоваскуларних болести смањен је у групи гдје су стручњаци интервенирали, што и није изненађујуће.

Но, након 15-годишњег праћенја, 1989. године, истраживачи су открили да је више мушкараца умрло у скупини гдје им је струка помагала него мушкараца у контролној скупини, пишњ Вечерњи.хр.

Недавна анализа података студије открила је везу измеđу мушкараца који су умрли у интервентној скупини и која би могла објаснити ове податке: Наиме, сви су узимали мање дана одмора. Мушкарци из интервентне скупине који су узели манје од три седмице годишњег одмора имали су 37 посто веће шансе да умру измеđу 1974. и 2004. од оних који су узели више од три седмице одмора.

Немојте мислити да ће вам здрав начин живота надокнадити претјерани рад и неузиманје годушњегег одмора, рекао је Тимо Страндберг, водећи аутор студије и професор са Свеучилишта у Хелсинкију и додао:"Одмори могу бити добар начин за ублажавање стреса".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана