Да ли се туширате хладном или топлом водом? Један начин је побрао симпатије науке, а ево и због чега

ГС
Foto: Илустрација

Туширање хладном водом, ујутру, многима је непријатан начин да започну дан. Ипак, у стању су да стисну зубе и стекну ту навику јер влада мишљење да туширање хладнијом водом има здравствене бенефите, и физичке и менталне.

Туширање хладном водом први пут је примјењену у здравствене сврхе почетком 19. вијека, када су љекари тај метод користили у азилима и затворима како би "охладили врућ, упаљен мозак и улили страх и укротили наглу вољу" појединаца.

Средином 19. вијека, Викторијанци су схватили да туш може да има и друге примене, на примјер – купање, а схватили су и да је пријатније ако је вода топлија. Тако је туширање од сат и по непријатности постало веома пријатно и трајало је око пет минута.

Ипак, пракса хладног туширања у сврху побиљшања или одржавања здравља никада није заиста нестала, шта више, с времена на вријеме постаје веома жива. Посебно међу становницима Силицијумске долине, пише Линдси Ботомс, Универзитет у Хертфордширу, за Сциенце Алерт.

Али шта о туширању хладом водом каже наука?

Велико истраживање из Холандије је показало да је мање вјероватно да се разболе људи који се туширају хладном водом, у односу на оне који се туширају топлом.

Током истраживања група од преко 3.000 људи подијељена је у четири групе, а од њих је тражено сљедеће: да једна група своје купање заврши туширањем хладном водом у трајању од 30 секунди; друга са 60 секунди, а трећа са туширањем хладном водом у трајању од 90 секунди.

Четврта, контролна група могла је само да ужива у туширању топлом водом.

Након периода праћења од три мјесеца, научници су открили да су групе које су користиле хладну воду током туширања, имале 29 одсто мање пријављеног боловања, тј одсуства са посла због болести. Занимљиво је да дужина туширања хладном водом није утицала на одсуство болести.

Није јасан разлог зашто хладна вода може да разбољевање код људи, али нека истраживања сугеришу да то може да има везе с 'јачањем' имуног система.

Студија из Чешке показала је да су, младићи-спортисти који су три пута недјељно улазили у хладну воду у период од шест недеља, благо ојачали имуни систем. Међутим, за потврђивање ових налаза потребно је више и већих студија.

Чини се да хладна вода такође активира симпатички нервни систем, дио нервног система који управља одговором познатим као "бори се или бјежи" (аутоматска физиолошка реакција на догађај који се доживљава као опасан, стресан или застрашујући).

Када се овај дио мозга активира током туширања хладном водом, ви добијате повећан налет хормона норадреналина. То је оно што највјероватније узрокује повећан број откуцаја срца и регулисање крвног притиска – што се примјећује код људи када уђу у хладну воду.

Једна студија је показала и да урањање у хладну воду побољшава и циркулацију. Када је кожа изложена хладној води, смањује се доток крви у њу. Када хладна вода стане, тијело се мора да се загрије, па долази до повећања дотока крви на површину коже.

Студија која је проучавала урањање у хладну воду након вјежбања открила је да се након четири седмице побољшао проток крви у мишиће и из њих.

Постоје и неки докази да вам хладан туш може помоћи да смршате. Студија је открила да урањање у хладну воду на 14 ° Ц убрзава метаболизам за 350 посто. Метаболизам је процес којим ваше тијело претвара оно што једете и пијете у енергију, па је јасно зашто је добро да он буде бржи.

Осим физичких користи, хладан туш може да има и користи за ментално здравље. Постоји мишљење да урањање у хладну воду изазива повећану менталну будност усљед стимулације претходно поменутог одговора бори се или бјежи. Код старијих одраслих особа се показало да хладна вода нанесена на лице и врат побољшава функцију мозга.

Поједини научници тврде да хладан туш такође може помоћи у ублажавању симптома депресије. Предложени механизам је да, због велике густине рецептора за хладноћу у кожи, хладан туш шаље огромну количину електричних импулса из периферних нервних завршетака у мозак, што може имати антидепресивно дејство.

Постоји приличан број доказа да је урањање у хладну воду или туширање хладном водом добро за ваше здравље - чак и ако разлози зашто је то тако - још увијек нису довољно јасни.

Али прије него што почнете да одврћете хладну славину пред крај туширања, требало би да знате да постоје неки ризици. Будући да изненадни млаз хладне воде шокира тијело, може бити опасан за људе са срчаним обољењима и може изазвати срчани удар или неправилности у срчаном ритму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана