Да ли се кафа и чај рачунају као унос воде?

ГС
Foto: Image by Gabriela Sanda from Pixabay

Стручњаци су открили помало изненађујућ одговор на питање да ли се броје кафа и чај под унос воде - иако шољица кафе није хидратантна као чаша воде, рачуна се као унос текућине, али тако да количину подијелите на пола.

Дакле, питање је просто. Ако је одржавање хидратације пресудно за цјелокупно здравље, а обична вода је најбољи начин за то, а како се кафа и чај припремају са водом - да ли се могу урачунати у дневни унос воде?

"Због кофеина, кафа је природни диуретик и стимуланс мокраћног мјехура. Чај има сличан учинак", објашњава уролог Ванита Сима Чианг.

Иако шољица кафе није хидратантна као чаша воде, може се рачунати у ваш дневни унос потребан организму.

"С обзиром на то да делује као диуретик, кафу бих бројала као упола мање текућине, колико заправо јесте. На пример, једна шољица кафе рачуна се као пола шољице воде", објашњава доктор Катерина Волдроп.

Ипак, пијење шољица кафе или чаја без пијења воде могло би да се заврши дехидратацијом. Шољица кафе неће вас толико дехидрирати, али пуно њих без уноса воде - хоће.

Већина чајева садржи кофеин али знатно мање од кафе те се количина попијеног чаја може рачунати као три четвртине воде. Биљни чајеви који не садрже кофеин могли би се, по овим мјерилима, рачунати као пуна шољица воде, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана