Да ли је сланина здрава: Нутриционисткиња објаснила

Mondo
Foto: Pixabay

Дуго имамо дилему да ли је сланина здрава или не. Дилема влада због подијељених мишљења стручњака.

Док једни тврде да наша исхрана треба да је садржи, други нас упозоравају на масноћу. Шта је истина?

Нутриционисткиња Милка Раичевић открива да сланина треба да буде дио наше исхране, али под одређеним условима.

"Прво морамо да разграничимо двије ствари. Сланина је заиста здрава. Ако стално потенцирамо да не треба да претјерујемо, значи да морамо да знамо колилка нам је мјера. Сланина је високо вриједан протеин. Поред количине, морамо да водимо рачуна коју врсту узимамо. Истина је да она не гоји уколико је термички припремимо како треба. Треба да се ослободи масноћа и остане хрскавост која даје специфичан мирис. Имате нешто што се зове задовољство. Нутриционисти ће одредити колико сланине треба да унесете", рекла је Милка Раичевић у "Новом јутру" на Пинку.

Она је открила зашто је сланина здрава.
"Сама чињеница да у 100 грама имамо 40 грама протеина заиста је изазов. Зато сланина треба да буде на нашем менију. Да ли је треба јести љети и зими, зависи од тога који ћете мени да примијените. Оно што треба да узимате, то је да буде пикантно, здраво и да задовољи дневне потребе. Можете да узмете три режња, да вам оброк добије специфичан мирис о ком смо причали", савјетовала је нутриционисткиња и додала:

"Ако једете сланину као сланину, онда морате да бирате. Морате да водите рачуна да избаците масноће. Кад топите сланину, онда је најбоље да буде равномјерно, у рерни. Све што додате као зачин, љуту паприку, бијели рук, бибер, онда имате нешто што ће вам покренути организам. Сад нам је и те како потребан витамин Б. Сланина јесте антистресна. Сама чињеица да има толико Б витамина, значи да треба да је једемо. Она садржи омега-3 масне киселине. Треба да читамо етикету. Још боље ако је правите сами".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана