Да ли имате проблем с надимањем након што једете?

Agencije
Да ли имате проблем с надимањем након што једете?

Имате грчеве у стомаку после јела и имате потребу да идете у тоалет? Можда имате синдром иритабилног црева, од ког пати око 70 одсто жена.

Али шта можете да урадите како бисте ријешили овај проблем? Прво и најважније - сазнајте шта је узрок ових нелагода и покушајте да га ријешите. То може бити стрес, осјетљив стомак или алергија на одређену храну.

Важно је и да размислите о томе колико сте поврћа јели у току дана. Шпинат, першун, целер, садрже ензиме који побољшавају варење, док су лук, бијели лук, празилук и шпаргле и банане добри пробиотици који хране добре бактерије у вашем стомаку.

Према студији са Универзитета Ајова, добре бактерије могу и да одреде колико ће се калорија сагоријевати.

Поред горе наведених намирница, здравим се чини и повремен унос црвеног вина, јер оно садржи хемикалије полифеноле, које хране здраве микробе у дигестивном тракту.

Али како се особе разликују, тако се разликују и узроци који код њих стварају надутост. То значи да не постоји једно решење за синдром иритабилног црева. Али без обзира на ово, постоје кораци који ће омогућити да се ваш стомак врати у нормалу.

Ево неколико савета

1. Пажљиво пратите то како се осећате после оброка. Да ли вам је салата од житарица пријала или је проузроковала надимање? Или вам можда не одговара пиринач или карфиол? Решење је да избаците ову храни из исхране на две недеље и да видите да ли вам се стање побољшало.

2.Започните свако јутро зеленим соком или шејком направљеним од минимум пет врсти поврћа. Фитонутријенти и ензими којима поврће располаже учиниће да се осећате боље самим тим што ће омогућити добар рад система за варење.

3. Изаберите за ручак нешто иначе не једете, јер конзумирањем различите хране повећавате присуство различитих бактерија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана