Да бисте смањили ризик од рака избјегавајте црвено месо и умјерено с алкохолом

Срна
Да бисте смањили ризик од рака избјегавајте црвено месо и умјерено с алкохолом

Да бисте смањили ризик од рака, поврће и цјеловите житарице требало би да буду на вашем јеловнику, а прерађено и црвено месо би требало бити искључено, према ажурираним смјерницама које је објавило америчко удружење за рак.

Најбоље је не пити алкохол, стоји у смјерницама и људи би требали више вјежбати него што је то раније препоручено. Америчко друштво за рак периодично прегледа податке које се односе на дијету, вјежбање и рак те ажурира своје смјернице у складу с тим, пише ЦНН.

Добра дијета и редовно вјежбање је дијелом важно, јер могу помоћи људима у одржавању здраве тјелесне тежине. Научници виде више веза између рака и прекомјерне тежине. Најновији извјештај Свјетског фонда за истраживање рака наводи 12 карцинома повезаних с прекомјерном тежином или претилошћу.

Дијета за коју се сматра да смањује ризик од рака подразумјева поврће које је тамно зелене, црвене и наранчасте боје. Грах и грашак такођер требају смањити ризик од рака. Преферира се пуно воће, а не конзервирано или у соку. Цјеловите житарице су боље од рафинираног брашна.

Намирнице које треба избјегавати или ограничавати укључују прерађено месо или црвено месо, попут бифтека. Избјегавајте шећерне соде и сок с додатком шећера. Трудите се да избјегавате сву прерађену храну. Најбоље је и да не пијете алкохол, кажу стручњаци, али ако пијете, будите умјерени.

"Не постоји ниједна група хране која би била адекватна за постизање значајног смањења ризика од рака," навела је Лаура Макарофф, виша потпредсједница Америчког друштва за борбу против рака за превенцију и рано откривање рака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана