Црвено месо, савезник младоликог изгледа

ГС
Foto: илустрација

Научници тврде да би одржавање здравог нивоа гвожђа у крви могло бити кључ за дужи живот.

Њихови налази могу да помогну и да убрзају развој лијекова који ће помоћи у лијечењу различитих болести повезаних са старењем, укључујући срчане болести и деменцију.

Тим стручњака није открио оптималну количину гвожђа коју би требало да добијемо као део свакодневне исхране

Међутим, НХС препоручује 14,8 мг дневно за жене од 19 до 50 година и 8,7 мг дневно за мушкарце старије од 18 година као и за жене старије од 50 година.

"Изузетно смо узбуђени пред овим налазима, јер снажно указују на то да висок ниво гвожђа у крви смањује наше године живота. Контролом ових нивоа гвожђа могло би се спречити оштећење повезано са годинама", рекао је аналитичар података Пол Тајмерс са Единбуршког универзитета.

Анализе о метаболизму гвожђа такође могле би да објасне зашто су веома високи нивои црвеног меса богатог гвожђем повезани са старењем и срчаним проблемима.

Током студије, научници су се усредсредили на три мјере биолошког старења – животни вијек, здравље и дуговјечност и објединили су генетске предиспозиције.

Биолошко старење

Брзина којом нечије тијело с временом опада варира међу људима и може да покрене најтеже болести на свијету, укључујући срчане болести, деменцију и рак. На основу њихове анализе, тим је прецизирао десет области људских генома за које се чини да су повезане са животним вијеком, здрављем и дуговечношћу.

Поред тога, открили су и да су дијелови гена везани за гвожђе кључни у све три мјере старења које су анализирали, а анализе су сугерисале да су они који су укључени у метаболизам гвожђа повезани са здравим и дужим животом. Међутим, гвожђе у крви може да утиче и на нечију исхрану, а прекомјерно високи или ниски нивои претходно су повезани са старосним стањима као што су Паркинсонова болест, болест јетре и опадањем имуног система.

Њихов крајњи циљ је да открију како је старење регулисано и да пронађу начине за побољшање здравља током старења. Израда лијека који би опонашао генетску контролу метаболизма гвожђа могао би једног дана да помогне у превазилажењу неких ефеката старења, указао је тим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана