Четири витамина најјача за имунитет, али су јако токсични ако узимате више од ове грамаже

ГС
Foto: Илустрација

Избор начина живота као што је одбацивање цигарета, 7-9 сати квалитетног сна ноћу, одржавање здраве тежине и добро избалансирана исхрана која укључује воће и поврће изграђује снажан имуни систем. Али и витамини такође помажу.

Показало се да четири витамина снажно делују на имунитет, неопходно је знати да су витамини такође природни. То су основни елементи који се налазе у храни.

Узимамо витамине јер понекад исхраном не добијамо потребне количине. Консултујте се са својим лекаром за савјет прије узимања витамина. Многи могу имати интеракције са другим лијековима и представљати ризик по здравље, па урадите своје истраживање и разговарајте са својим љекаром.

Витамин Ц

Ово је снажан антиоксиданс који помаже у производњи бијелих крвних зрнаца. Бијела крвна зрнца су потребна за борбу против инфекција.

Када се узимају у одговарајућим дозама, орални додаци витамина Ц се генерално сматрају безбједним. Узимање превише витамина Ц може изазвати нежељене ефекте, укључујући:

Мучнина, повраћање и дијареја

Горушица

Грчеви у стомаку или надимање

Умор и поспаност, или понекад несаница

Главобоља

Код неких људи, орални додаци витамина Ц могу изазвати камење у бубрегу, посебно када се узимају у високим дозама. Дуготрајна употреба оралних суплемената витамина Ц преко 2.000 милиграма дневно повећава ризик од значајних нежељених ефеката.

Цинк

Цинк помаже у поправљању рана, оштећених ткива и такође помаже у производњи бијелих крвних зрнаца. Према клиници Мејо, цинк је релативно безбједан, али упозорава на одређене нежељене ефекте. Орално узимање цинка изазива:

Лоше варење

Дијареју

Главобољу

Мучнину

Повраћање

Када се орални цинк узима дуготрајно иу великим дозама, може изазвати недостатак бакра. Људи са ниским нивоом бакра могу имати неуролошке проблеме, као што су утрнулост и слабост у рукама и ногама. Национални институти за здравље сматрају да је 40 мг цинка дневно горња гранична доза за одрасле и 4 мг цинка дневно за бебе млађе од 6 мjесеци.

Немојте користити интраназални цинк. Овај облик цинка је повезан са губитком чула мириса.

NAC  (Н-ацетил цистеин)

Ово помаже у детоксикацији бубрега. Ово се такође користи за здравље дисајних путева и тијелу се претвара у глутатион који такође помаже. Због потенцијала нежељених ефеката и интеракција са лијековима, узимајте дијететске суплементе само под надзором доброг здравственог радника.

Токсични облици цистеина које треба избјегавати укључују:

Д-цистеин

Д-цистин

5-метил цистеин

NAC може подићи нивое хомоцистеина, аминокиселине која је повезана са срчаним обољењима. Обавезно нека ваш љекар провјери ниво хомоцистеина ако узимате NAC. Веома високе дозе (више од 7 грама) цистеина могу бити токсичне за људске ћелије и чак довести до смрти. Узимање NAC-а на уста може изазвати мучнину, повраћање и дијареју.

NAC за лијечење тровања ацетаминофеном може изазвати озбиљне алергијске реакције, укључујући:

Ангиоедем

Отицање меког ткива непосредно испод коже, укључујући лице, усне и око очију

Анафилакса, по живот опасна алергијска реакција

Људи са цистинуријом, стањем бубрега у којем се превише цистеина губи у урину, не би требало да узимају суплементе цистеина. Када се удише у плућа, НАЦ може изазвати стезање у грудима, утрнулост уста, цурење из носа и поспаност. То може погоршати симптоме астме. Људе са астмом који узимају NAC треба пажљиво да прате њихови љекари.

Андрограф (биљка)

То је аутоимуни модулатор који има антиинфламаторна својства и помаже код респираторних болести. То је иначе биљка која се користи вијековима у традиционалној кинеској и индијској медицини. Ова биљка расте углавном у Азији и опстаје на скоро свим типовима земљишта. Листови су главни извор активне компоненте, андрографолиде и ово једиње има веома горак укус.

Њено активно једињење повећава производњу бијелих крвних зрнаца, која се боре против инфекција. Ова биљка такође дјелује против вируса а доказано уништава директно и индиректно ћелије рака. Она побољшава наш лимфни систем, који је пројектован са улогом да штити наш организам од инвазије бактерија. Стога ова биљка такође има и антибактеријско дјеловање.

Пошто се Андрограф метаболише веома брзо, ова биљка се мора уносити веома често да би имала свој пун ефекат.

У двије независне студије, пацијенти који су добили Андрограф су имали мање изражене симптоме прехладе и њихов оправак је био много бржи од људи из контролне групе. У свим случајевима је биљка такође смањила тјелесну температуру. Ако је дата у дози од 300 мг по килограму тјелесне тежине биљка смањује температуру у истом опсегу као што то ради аспирин. Као додатну предност, треба нагласити да не ствара тегобе у желуцу, а такође има веома висок сигурносни профил на токсичност која је веома ниска, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана