Босиљак, биљка над биљкама

ГС
Босиљак, биљка над биљкама

Босиљак је вишегодишња зељаста биљка поријеклом из Индије - ова моћна биљка пуно је више од обичног зачина, јер бројне су здравствене добробити по људиски организам које његова конзумација доноси са собом - ријеч је о биљци над биљакама.

Име босиљак долази од грчке ријечи басилеус, што значи краљ, будући да су га још и стари Грци сматрали краљем зачина. У Индији је босиљак након лотуса најсветија биљка те се вјерује да штити душу и зато се користи при медитацијама. У Италији је одувијек био симбол љубави, па су га Италијанке носиле како би привукле удвараче.

Идеалан зачин

Као зачин босиљак даје укус јелима, побољшава варење тешке хране и чува је од кварења. Кулинари га препоручују као додатак јелима од кромпира, кукуруза, карфиола и плавог патлиџана. У медитеранској кухињи представља саставни дио сосова и прелива за јела с тјестенином. Сушени босиљак има јачи укус од свјежег, па га треба додавати у варива и разна друга јела од поврћа.

Традиционална медицина

Традиционална медицина такође цијени љековита својства босиљка. Користи се против кашља, бубрежних болести, главобоље и депресије. Сок од лишћа користи се против прехлада, упале ушију и бубне опне, али и као окрепљујуће средство. Дјелотворан је и код упала мокраћних путева, за уклањање несанице и ублажавање нервозе, подстицање апетита.

Чај од босиљка свакако би требало да пију дојиље, јер поспјешује стварање млијека. Спрема се тако што се листови осушене биљке прелију кључалом водом и оставе да одстоје десет минута. Овај напитак може да се пије сваки дан, али послије осам дана требало би направити двонедељну паузу.

Истраживања званичне медицине показала су да се свјежим босиљком успјешно лијече болни отечени зглобови, а прије свега они захваћени артритисом.

Проблеми с кожом

Паста направљена од босиљка дјелује као сјајно рјешење против упала. Наиме, зелени су листићи природни антибиотик и дјелују на бактерије и гљивице, а уједно ревитализирају кожу. Чак и ако имате чисто лице, шансе су да имате зоне на лицу које су означене проблематичним. Међутим, природа нуди помоћ у виду бослијка - једноставно прислоните листић биљке на проблематичну  зону, оставите пет минута нека дјелује. Након тога лице добро исперите млаком водом.

Здравље грла

Прокувана вода с босиљком може се пити како би се умирило болно, упаљено грло, а водицу такође можете користити за гргљање. Како бисте се ријешили упала у усној шупљини, једноставно жваћите неколико листова босиљка. Не само да ћете се ријешити досадне упале, него ћете прочистити крв и снизити ниво холестерола.

Савезник жена

Осим што је благонаклон за пробаву, босиљак је и врло користан за здравље бубрега - чије упале лијечи, једнако као и упале мокраћног мјехура. Ни жене нису заобиђене када је у питању уринарни тракт, с обзиром на то да босиљак помаже код упала јајника и матернице, те код нередовних менструалних циклуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана