Болест кретања – шта је кинетоза и зашто је многима мука током вожње

ГС
Foto: Ilustracija

Стручњаци кинетозу дефинишу као „болест кретања“, а најчешће се манифестује мучнином, вртоглавицом, главобољом, слабошћу, често и повраћањем. Од мучнине при вожњи, најчешће пате дјеца, али и одрасле особе могу да имају такве проблеме.

Кинетоза се у медицини дефинише и као „синдром лоше адаптације на покрет“, а назива има више - морска болест, аутомобилска или авионска мучнина, објашњава докторка Бојана Мандић, гошћа емисије Магазин на Првом Радио Београда 1.

„Реч је о конфликтним порукама које стижу до нашег мозга, односно до центра за равнотежу, које се налазе у нашем уху, и онога што уочавамо видом. То се може објаснити једноставним примером као када се возимо у аутомобилу или аутобусу и седимо, и наш центар за равнотежу уочава да мирујемо, али, ако погледамо кроз прозор наше чуло вида добија информацију да се крећемо. Тако долази до противречних увида наших чула, што може да изазове мучнину и остале поменуте тегобе“, наводи докторка.

Али зна се да неће свако искусити непријатне симптоме кинетозе, већ искључиво осјетљивије особе, додаје докторка Мандић. „Најчешће овај проблем имају дјеца између четири и десет година, мада сигурно је да и одрасле особе, барем у неком периоду свог живота, често доживе овакве непријатности при путовању“.

Симптоми кинетозе су понекад благи – од мучнине или непријатности, до главобоље, зујања у ушима, обливања хладним знојем и малаксалости, а може доћи и до озбиљнијих тегоба, као што су повраћање, пад крвног притиска, па чак и колапс, то јест може доћи до тога да особа изгуби свијест, што је ипак ријеђа појава.

О томе како да ублажимо проблеме које изазива кинетоза, др Бојана Мандић каже:

„Наравно, постоје лекови, који се најчешће узимају пола сата пре поласка на пут. Они јесу ефикасни, али су ограниченог дејства, које траје око четири сата. Ови лекови имају негативне ефекте, изазивају поспаност и забрањени су свима који управљају возилом. Постоје и нека природна решења која могу да помогну“, напомиње докторка.

Они који пате од мучнина при путовању не треба да сједе поред прозора, а такође је добро да се припреме за путовање. Првенствено је важно да се узима довољно течности, јер сваки осјећај дехидратације подстиче мучнину. Такође, не треба кретати на пут празног желуца, већ појести неки лагани протеински оброк и правити чешће паузе током путовања.

„Ђумбир и нана су лековите биљке који могу да ублаже ове тегобе на путовању. Било шта што садржи пеперминт ублажава проблеме са мучнином“, напомиње др Мандић.

Препорука је и да се не гледа у мобилни телефон или таблет, а докторка Мандић савјетује све које мучи кинетоза да гледају у даљину током путовања, да не праве нагле покрете главом, већ да се удобно завале у сједиште и опусте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана