Боле вас зглобови? Ево како можете да помогнете себи

klix.ba
Боле вас зглобови? Ево како можете да помогнете себи

Ако покушавате да откријете који је разлог болова у вашим зглобовима, веома је битно да знате да је овај симптом веома опасан и да захтијева стручни преглед и третман.

Ових пет ствари могу да вам помогну да ублажите болове у зглобовима:

Калцијум и витамин Д могу да олакшају бол

Неколико научних студија доказало је да витамин Д може да ублажи болове у зглобовима. Такође, примјећено је да зглобови почињу да боле онда када имате недостатак овог витамина у организму. Због тога је веома важно узимати витамин Д са калцијумом. То вас неће излијечити, али ће вам умањити упалу и ваше кости учинити јакима.

Правилна исхрана може да умањи упалу

Правилна исхрана коју ће вам препоручити љекар олакшаће болове у зглобовима. Постоје неке намирнице које вам могу помоћи а то су: риба, маслиново уље, воће, поврће и чај од шипка. Такође, шипак је богат антиоксидансима који могу да помогну у заштити од оштећења ћелија.

Тјелесна активност може да побољша ваше стање

Наравно, када имате болове у кољенима, не можете да скачете и трчите као здрава особа, али то не значи да би требало да избјегавате све физичке активности. Чак и дуге шетње могу да вам буду довољне да останете у форми. Љекари обично препоручују да радите посебне вјежбе које не стварају додатни притисак на ваше зглобове.

Треба бити опрезан с применом топлоте и хладноће

Будите опрезни прије него што почнете да гријете или хладите мјесто које вас боли. Некада не бисте смјели да загријавате тијело, укључујући и топле купке, масаже и сауну. Такође морате да будете опрезни и с наношењем хладних пешкира и коцкица леда. Ако је напољу зима, не заборавите на топлу одјећу и рукавице.

Нису сви болови у зглобовима артритис

Понекад је врло тешко дијагностификовати која је болест повезана с боловима у зглобовима. Многи симптоми болести су слични, али уколико имате бар један зглоб који вас боли, требало би да одете код реуматолога. Само професионалац може да разликује артритис од других облика болести зглобова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана