Боја очију указује коју болест имате

ГС
Боја очију указује коју болест имате

Први симптоми ових опасних болести се често виде у очима пацијента.

Промјена боје у ирису, ретини и другим дијеловима очне јабучице је веома забрињавајући симптом који је знак узбуне и говори да дефинитивно морате да посјетите љекара.

Хепатитис

Један од карактеристичних симптома хепатитиса и других обољења јетре је жутило беоњаче ока. Ова промјена боје очију настаје због жучи која улази у крвоток. Ако се обратите љекару чим примјетите жутило, лијечење хепатитиса биће много ефикасније.

Бледа боја доњих капака може указивати на мањак гвожђа у организму. Други знаци анемије су умор, слабост, зујање у ушима, несјвестица. Ако сте открили такве симптоме код себе, урадите тест за одређивање нивоа феритина (резерве гвожђа).

Меланом

Тамна тачка на шареници и неочекивана промјена боје очију могу бити знаци који наговештавају малигне промјене у организму. Појава таквих симптома је повод за темељни преглед код онколога. Ако се потврди дијагноза меланома, вјероватно ће бити потребнан и хируршки захват.

Патологија штитне жлезде

Изражен егзофталмус, стање у којем очна јабучица буквално испада из дупље, може бити назнака проблема са штитном жлездом. Али понекад испупчене очи могу указивати и на друге болести - глауком, тумор орбите или тромбозу синуса. Само љекар може поставити тачну дијагнозу.

Вилсон-Коновалова болест

Вилсон-Коновалова болест је урођена патологија проузрокована поремећајем метаболизма бакра у организму. Она може довести до озбиљних болести унутрашњих органа и централног нервног система. Ово обољење се буквално види у очима: у каснијим стадијумима болести бакар се акумулира дуж ивице рожњаче у облику зеленог или зеленкаско-златног прстена.

Шизофренија

Верује се да се озбиљан ментални поремећај може идентификовати по особинама покрета очију. Људи са шизофренијом не могу очима да прате објекте који се споро крећу. Обично поглед таквих пацијената заостаје, а затим „стигне" предмет који се полако креће. Такође, шизофреничарима је тешко фиксирати поглед на непокретним предметима. Данас постоје посебни тестови који по покретима очију могу открити шизофренију са тачношћу од 98%.

Обратите пажњу! Такође, према измењеном стању очију код човека се може посумњати на дијабетес, хипертензију, висок холестерол, Алцхајмерову болест и низ других озбиљних патологија. Свака, чак и најмања промјена у очима треба да буде разлог за хитну посјету љекару који ће спровести комплетан преглед, поставити тачну дијагнозу и одредити адекватан третман, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана