Благотворна дејства лаванде: Краљица Медитерана лијечи душу и брише боре

Илијана Божић
Благотворна дејства лаванде: Краљица Медитерана лијечи душу и брише боре

Помаже код срчаних обољења, астме, проблема са варењем. Користи се код опекотина, али и убода инсеката. Проблем са акнама захваљујући њој постаје прошлост, а вјерује се да успјешно “пегла” боре и “брише” целулит. Њен умирујући мирис помаже код несаница и депресија.

Иако јој се приписију сва ова, готово нестварна својства, ипак, није ријеч о “чаробном напитку”, већ о чудесној лаванди. Добри познаваоци ове биљке кажу да се уље лаванде може ставити на болна мјеста и утрљавањем бол се смањује или потпуно престаје. Права ствар за савршену купку је само пет до шест капљица њеног етеричног уља. Опушта уморно тијело и ослобађа од стреса, а чим је нешто толико здраво може се користити и у исхрани па њена цвјетна арома јелима даје посебну чар.

Вијековима је неизбјежна у “кућним апотекама”, а на трпезама је била и у далекој прошлости. Грци, љубитељи јагњетине, имали су посебан начин зачињавања свог омиљеног јела. Водили су јагњад на брежуљке уз море на којима расте лаванда и пустили их да пасу. Пар дана касније миришљава јагњетина послуживана је на столовима пред важним званицима.

Благодети лаванде познате су још од давнина. Једни су лаванду сматрали цвијетом невиности и чедности, док су јој други придавали афродизијачка својства. Најчешће је становник Медитерана, јер најљепше расте окупана сунцем. Да ова мирисна медитеранска љепотица ипак “воли” и друга поднебља најбољи показатељ су романтична даруварска поља лаванде.

Опојни мирис љековите биљке шири се и селом Бијела, захваљујући сестрама Милки Јечменици и Зори Години, које су се послије избјеглиштва скућиле у Бањалуци и Загребу. Садећи љековито биље оне су одлучиле да на несвакидашњи начин оживе породично имање и родну груду отргну из заборава.

- Током рата смо напустиле нашу земљу, а када смо се вратиле, све је било запуштено. Схватиле смо да ћемо сачувати очевину само ако засадимо нешто. Одлучиле смо се за лаванду, јер је веома здрава, а не захтијева много посла - рекла је Јечменица.

Тако су у срцу панонске Хрватске прије седам година засадиле 5.000 садница лаванде.

- Прве двије године није било значајних помака, али нам је трећа донијела срећу. Лаванда је процвјетала, наш труд и рад су уродили плодом. Међутим, није све ишло по плану. Оближњи поток се излио и поплавио усјеве, уништивши нам чак 1.000 садница. Ипак, то нас није обесхрабрило и умањило нашу радост због одлуке да на овај начин оживимо очевину - казала је Јечменица.

Додаје да јој је сада срце пуно када оде у завичај, а поглед јој сваки пут “украду” пурпурна поља. Узгој љековитог биља им се толико осладио да су уз лаванду засадиле невен и смиље. Сада вјешто користе њихове благодети па осим сапуна, чајева, ликера и зачинске соли производе и козметику од ових дарова природе.

- Производимо сапуне и чај који је добар за смирење и мокраћне путеве. Лаванда је чудновата биљка. Од ње правимо и ликер, дезодорансе, разне препарате са хладно цијеђеним уљем. Ту су и лосиони, зачинска со у коју се додају четири врсте биљака, а правимо и со за купање - рекла је Јечменица.

Жеља да им имање не зарасте у коров израсла је у породични бизнис па су основале предузеће Производи од лаванде “Зора”. Њихови производи су све више тражени, а најчешћи купци су странци.

- Никада нећу заборавити сајам меда у Бањалуци, када је велика група Словенаца похрлила до нашег штанда. Како су се појавили, тако су наше тезге остале без производа. Све су покуповали. Присјећање на тај догађај увијек ми измами смијешак - рекла је Јечменица.

Мирис душе

Стара латинска изрека каже: “Као што је ружа мирис срца, тако је лаванда мирис душе”. Назив биљке потиче од римске ријечи “лаваре” што значи “прати” односно “купати”, јер су стари Римљани због угодне ароме цвјетове лаванде додавали у мирисне купке или воду код прања веша. Ипак, као љековита биљка, лаванда је препозната тек у средњем вијеку.

Клеопатрино “оружје” за завођење

Најпознатија легенда у вези са лавандом каже да је Клеопатра њеним мирисом натопила једра своје бродице и кренула у историјски сусрет са дотадашњим непријатељем и скорим љубавником Марком Антонијем. Друга легенда каже да је лавандина водица помогла Клеопатри да заведе римског императора Цезара. Француски краљ Карло Шести увијек је са собом на путовања носио јастуке пуњене лавандиним цвијетом.

Примјена чудесне биљке

- Убоди инсеката: Наношење уља на убод умирује сврабеж и црвенило те убрзава опоравак коже.

- Заштита од комараца и мува: Грм лаванде поред прозора или свежањ сувог цвијета, као и арома-лампа с етеричним уљем могу послужити за заштиту од наведених инсеката.

- Главобоља и мигрена: Лавандино етерично уље умирује мигрену и лијечи главобољу.

- Несаница, немир, умор: Јастучић сувог лавандиног цвијета умирује. За опуштање може се направити и чај за инхалацију додавањем три кашике сувог цвијета или неколико капи етеричног уља у шољици вреле воде.

- Опекотине и ране: Наношење уља лаванде лијечи и опекотине те умирује упалне процесе коже. Може се користити као средство за чишћење рана, а за разлику од алкохола не изазива бол.

- Гљивичне инфекције и екцеми. Има снажно дјеловање против бактерија и гљивица па је корисна за превенцију, али и као помоћ у терапији

- Упала мишића: Ублажава бол код упаљених мишића. Потребно је умасирати неколико капи етеричног уља на болна мјеста.

- Реума: Ефикасна је у смирењу реуматских болова, када се умасира на болна мјеста

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана