Биљке које умирују дух и тијело

Elle.hr
Биљке које умирују дух и тијело

Нико од нас није поштеђен стреса, јер напросто то је свуда око нас и немогуће се у потпуности изоловати, али чињеница је да сами себи можемо олакшати. И то уз помоћ природе.

 

Упознајте биљке које доказано смањују симптоме стреса и анксиозности.

Било би најбоље да чајеве направљене од њих конзумирате тридесетак минута прије медитације или одласка на спавање, а након што се охладе, засладите их медом или стевијом.

Метвица има освјежавајући мирис и окус, али дјелује и као седатив. Позната је по томе да смирује пробавни тракт, смањује болове у желуцу и цријевима те ублажава разне грчеве и мучнине.

Камилица помаже људима који пате од хиперактивности, несанице, мучнине и лоше пробаве. Осим чаја, поглед на букетић камилице на вашем столу умирује ум и дух.

Гинсенг празни преоптерећен ментални склоп и смањује утјецај стреса. Након само шољице чаја, осјетит ћете стање мира, а ако вас мучи несаница, конзумирајте га прије спавања.

Лаванду су користиле и баке наших бака. Њоме су уклањале анксиозност, нервозу и главобоље. Било би добро да крај себе увијек имате етерично уље лаванде, које можете накапати у лампу за ароматерапију или у чашу обичне воде. Испаравања имају исти ефекат као и чај.

Кап пасифлоре у вашем биљном чају и тензије ће побјећи од вас брзином којом су и стигле. Осим тога, ова зељаста биљка смањује напетост у ПМС-у и ублажава бол у стомаку проузрокован менструалним циклусом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана