Бијеле мрље на ноктима: Када је вријеме да одете код љекара?

ГС
Foto: Илустрација

Ако се деси да једна од тих промјена буду бијеле тачке, то би могао да буде знак да су вам нокти "преоптерећени".

Шта су бијеле тачке на ноктима?

- Бијеле мрље су дефинисане наслагама кератина на плочи нокта - објашњава Пол Џерод Франк, познати козметички дерматолог из Њујорка за Рил Симпл.

Супротно популарном мишљењу, вјероватно није у питању недостатак калцијума.

- Бијеле тачке на ноктима су типично знак оштећења лежишта нокта због сувоће или трауме - каже др Франк.

Људи који грицкају нокте склони су да добију ове бијеле мрље, као и они који често имају гел маникир који ако се континуирано ради може да оштети нокат. Веома ријетко ће бијеле тачкице бити недостатак одређених минерала као што су цинк и калцијум. Он додаје да неке бијеле мрље могу бити узроковане аутозомним геном који је наслијеђен, док друге могу указивати на гљивичну инфекцију или алергијску реакцију на састојке акрила или гела за маникир. Ово посљедње ће вјероватно изгледати као "разбацане" бијеле тачке, док би траума требало да буде једно концентрисано мјесто.

Како можете да спријечите бијеле мрље на ноктима?

Да би нокти били чисти, др Френк предлаже да их одржавате хидриранима, избјегавајте грицкање и друга штетна понашања и правите паузу између маникира, посебно оних који укључују стругање, гелове и акриле.

Када треба тражити медицинску помоћ?

Ако су ваше бијеле тачке ријетке и повезане су са повредом ноктију, нема потребе да се обратите љекару. Међутим, ако је узрок непознат и бијеле тачке се погоршавају, др Франк предлаже да посјетите дерматолога који вам може помоћи да процијените да ли би то могло бити посљедица генетског или другог стања и прописати вам персонализовани план лијечења, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана