Балтимор: Прва трансплантација срца генетски модификоване свиње

Taнјуг
Балтимор: Прва трансплантација срца генетски модификоване свиње

ЊУЈОРК- Дејвид Бенет, 57-годишњи мушкарац са срчаним обољењем опасним по живот добио је срце од генетски модификоване свиње, што је револуционарни поступак који нуди наду стотинама хиљада пацијената којима су потребни органи.

То је прва успјешна трансплантација свињског срца у тијело човјека.

Осмочасовна операција објављена је у Балтимору у петак, а пацијент, Дејвид Бенет Старији из Мериленда, се добро осјећа, навели су хирурзи у Медицинском центру Универзитета Мериленд.

"Оно ствара пулс, ствара притисак, то је његово срце", рекао је доктор Бартли Грифит, директор програма за трансплантацију срца у медицинском центру, који је извршио операцију.

"Ради и изгледа нормално. Одушевљени смо, али не знамо шта ће нам сутра донијети. Ово никада раније није урађено", навели су они.

Прошле године је око 41.354 Американаца добило трансплантирани орган, од којих је више од половине добило бубреге, према подацмиа Уједињене мреже за дјељење органа, непрофитне организације која координира напоре у набавци органа у САД.

Постоји, међутим, акутна несташица органа и сваки дан умире десетак људи са спискова, наводи "Њујорк тајмс".

Око 3.817 Американаца је прошле године примило срца давалаца, више него икада раније, али је потенцијална потражња и даље већа.

Научници су грозничаво радили на развоју свиња чије органе људско тијело не би одбацило у протеклој деценији, новим технологијама за уређивање гена и клонирање.

До трансплантације срца дошло је само неколико мјесеци након што су хирурзи у Њујорку успешно причврстили бубрег генетски модификоване свиње на мождано мртву особу.

Истраживачи се надају да ће овакви поступци започети нову еру у медицини у будућности када ће за више од пола милиона Американаца који чекају бубреге и друге органе бити довољно органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана