Апикомора - здравље из кошнице

Srna
Апикомора - здравље из кошнице

СРЕБРЕНИЦА - Настављајући породичну традицију бављења пчеларством, дипломирани економиста Нијаз Ђозић у родном селу Ђозе надомак Сребренице прије 15 година набавио је прве ројеве пчела и поставио неколико кошница у свом дворишту, а након пензионисања, прије пет година, почео се професионално бавити пчеларством и развијати ту дјелатност.

Тренутно посједује 85 пчелињих друштава, узгаја матице, производи мед, матичну млијеч, прополис, а продаје и пакетне ројеве у различитим временским периодима.

У пчеларски посао укључио је цијелу породицу. Ђозић је као добар познавалац пчеларства написао књигу "Радови и стање пчелињег друштва у једној години".

Као стручног и образованог пчелара често га ангажују да знање преноси на млађе. Учествује у раду семинара о пчеларству и држи предавања пчеларима.

ФАРМАЦЕУТСКИ НА БАЗИ ПЧЕЛИЊИХ ПРОИЗВОДА

Укључујући чланове породице у пчеларство, покренуо је прераду меда и пчелињих производа.

"Прије неколико година покренули смо производњу фармацеутских производа на бази меда и пчелињих производа. Син је магистар фармације, супруга биолог и тако је кренула идеја да унаприједимо пчеларство. У Тузли имамо комплетну линију за производњу фармацеутских производа, а продаја наших артикала обавља се у апотекама широм БиХ и на тај начин смо обезбиједили сигурно тржиште и пласман за све пчелиње производе", прича Ђозић.

Он сарађује са још неколико пчелара у регији.

Жеља за новим знањем и усавршавањем мотивисали су Ђозића да изгради апикомору у којој људи могу да удишу ваздух директно из кошнице.

"Када се усавршавате и проширујете знање појављују се и нове идеје да урадите нешто ново и боље. Апикоморе су више апитуризам него пчеларство што се потврдило у Аустрији, Њемачкој и Словенији гдје придају велику важност апиинхалацији и апитоксино терапији, али и боравку у пчелињаку", појашњава Ђозић.

АПИКОМОРЕ СУ ПОТПУНО ПРИРОДНЕ

Он је у живописном амбијенту, уз рјечицу, гдје му се налази пчелињак, саградио објекат апикоморе, прве у регији Бирач, а свега их је неколико у БиХ.

"Оцијенио сам да би апикомора имала велики значај за моју породицу и становнике Сребренице јер познајем доста људи чија дјеца имају извјесне респираторне тешкоће као што су астма и бронхитис чије се стање олакшава боравком у апикомори и удисањем ваздуха из кошнице", рекао је Ђозић, истичући да је за сву дјецу из Сребренице, која имају респираторне проблеме, кориштење услуга апикоморе бесплатно.

Ова апикомора отворена је прошле године и посјетило ју је око 4.000 туриста из разних крајева Европе.

"Посредством организације жПријатељи природе-оаза мираж са којом дуго сарађујем, дошло је много страних туриста и користило апикомору, а ја их упознам са глобалним утицајем пчела на свијет, те уз кафу и сок користе коморе за инхалацију.

Због пандемије вируса корона ове године отказане су све посјете страних група и услуге пружамо домаћим посјетиоцима у нади да ће се епидемиолошка ситуација поправити и стабилизовати", прича Ђозић.

Апиинхалација се користи као превентивна мјера у лијечењу болести које се вежу за дисајне путеве, међу којима су упала синуса, бронхитис, пнеумонија плућа, мигрене, али и за релаксацију и опуштање, а пожељна је и корисна и за спортисте.

Апикомора је, заправо, грађевински објекат изграђен тако да у њему нема промаје, да је задихтован као комора у којој се користи директно удисање ваздуха из кошнице /апиинхалација/, а други начин је апитоксино терапија која подразумијева лијечење пчелињим убодом, односно убризгавањем пчелињег отрова директно у болно мјесто.

Ђозић је усавршио методу убризгавања пчелињег отрова у болно мјесто што се користи за лијечење ишијаса, болова у зглобовима и за отклањање масног ткива.

Из кошнице се удишу аеросоли и сва испаравања која пчеле производе својим радом. Све је природно и организовано унутар кошнице у којој је између 50 и 60 хиљада пчела, односно један мали свијет који изврсно функционише и у којем је све стерилно.

"Пчеле уносе чисту храну из природе и прерађују хранећи свој подмладак и сва испаравања приликом тог процеса корисници апикоморе удишу и уносе директно у организам као потпуно природан лијек", истакао је Ђозић и позвао све заинтересоване да дођу и осјете мир, смиреност и да кориштењем услуга апикоморе отклоне своје здравствене проблеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана