Антицелулит дијета – како кориговати исхрану и смањити целулит

ГС
Foto: Илустрација

Антицелулит дијета је посебан тип дијете који је дизајниран како би помогао у смањењу видљивости целулита и побољшању квалитета коже.

Целулит је стање коже које се јавља када се масноћа складишти испод површине коже, стварајући неравнине и удубљења.

Иако постоји много различитих фактора који доприносе целулиту, укључујући генетику, стил живота и хормонске промјене, исхрана може имати велики утицај на његово смањење.

Антицелулит дијета се углавном фокусира на здраве, хранљиве намирнице које подржавају здравље коже и помажу у смањењу целулита.

То укључује намирнице богате влакнима, попут воћа, поврћа, житарица и орашастих плодова, које помажу у одржавању оптималне пробаве и смањују задржавање воде. Такође, дијета обилује намирницама богатим антиоксидантима, попут бобичастог воћа и зеленог лиснатог поврћа, који помажу у спречавању оштећења ћелија коже.

Ова дијета се обично препоручује у комбинацији с повећаним уносом воде, што помаже у хидратацији коже и смањењу задржавања течности у телу. Препоручује се и смањење уноса соли, шећера и прерађене хране, који су познати по изазивању упале у тијелу и погоршавању целулита.

Уз исхрану, физичка активност такође може бити важан фактор у смањењу целулита.

Вјежбање помаже у побољшању циркулације и сагоријевању масти, што може помоћи у смањењу видљивости целулита. Иако не постоји гарантовано рјешење за уклањање целулита, антицелулит дијета може помоћи у смањењу његове видљивости, откривају стручњаци.

Исхрана и целулит

Целулит је чест проблем који погађа многе жене, и иако постоји много фактора који доприносе целулиту, исхрана игра кључну улогу у његовом настанку. Висок унос шећера, соли и прерађене хране може изазвати упалу у тијелу, што погоршава опште стање које води ка појави целулита. Такође, прекомјерни унос алкохола и кофеина може довести до дехидрације и смањене циркулације, што такође погоршава ситуацију.

Са друге стране, здрава исхрана богата воћем, поврћем, целовитим житарицама, протеинима и здравим мастима може помоћи у смањењу целулита. Намирнице богате антиоксидантима, попут бобичастог воћа и зеленог лиснатог поврћа, помажу у спречавању оштећења ћелија коже. Такође, храна богата влакнима помаже у одржавању оптималне пробаве и смањењу задржавања течности.

Физичка активност је такође важна у смањењу целулита. Кардиоваскуларне вежбе и тренинг снаге помажу у побољшању циркулације и сагоријевању масти, што може смањити видљивост целулита.

Масажа такође може помоћи у побољшању циркулације и смањењу задржавања течности у организму које воде ка смањењу целулита.

Аутофагија и целулит

Аутофагија је процес чишћења ћелија који се одвија у тијелу, а који је уско повезан с регенерацијом и обновом ћелија. Недавна истраживања показују да аутофагија може имати значајан утицај на смањење целулита. Када тијело улази у стање аутофагије, оно почиње да разграђује оштећене и непотребне материјале у ћелијама, укључујући и масне наслаге испод коже. То доводи до смањења видљивости целулита и побољшања квалитета коже.

Хроно исхрана против целулита

Хроно исхрана је дијета која се фокусира на правилну расподjелу оброка током дана и ограничавање уноса угљених хидрата касније током дана. Ова дијета може бити корисна у смањењу целулита, јер се фокусира на правилно функционисање метаболизма и смањење задржавања течности у тијелу. Конзумирање угљених хидрата касно током дана, посебно у комбинацији са слабије активним начином живота, може довести до задржавања течности у тијелу.

Хроно исхрана такође препоручује избјегавање шећера и прерађене хране, који су познати по изазивању упала у тијелу. Уз овај начин исхране препоручује се и редовна физичка активност, која помаже у побољшању циркулације и сагоријевању масти, што може смањити видљивост целулита.

Чајеви против целулита

Иако не постоји јединствена метода за уклањање целулита, неки чајеви могу бити корисни као додатак здравој исхрани и вјежбању. У наставку ћемо размотрити неке од најбољих чајева за борбу против целулита.

Зелени чај

Зелени чај је један од најбољих чајева за смањење целулита. Богат је антиоксидантима, који помажу у спречавању оштећења ћелија коже и омогућавају смањењу видљивости целулита. Такође, зелени чај може помоћи у сагоријевању масти и побољшању циркулације, што такође може смањити видљивост целулита.

Чај од маслачка

Чај од маслачка је још један чај који може бити користан за смањење целулита. Овај чај помаже у детоксикацији тијела и смањењу задржавања течности, што може смањити видљивост целулита. Овај чај такође помаже у чишћењу јетре и побољшању пробаве, те је користан за организам на више нивоа.

Чај од коприве

Овај чај такође може помоћи у борби против целулита. Он помаже у побољшању циркулације и елиминацији токсина из тијела. Чај од коприве такође помаже у смањењу упале у телу, те се дејство овог напитка може показати као добро уколико у организму постоји још неки упални процес.

Јабуково сирће

Јабуково сирће такође може бити корисно за смањење целулита. Иако није чај, јабуково сирће се обично конзумира као напитак. Овај напитак помаже у смањењу задржавања течности у тијелу, побољшању циркулације и сагоријевању масти, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана