Алкохолна пића која највише оштећују зубе

Н1
Алкохолна пића која највише оштећују зубе

Врijеме празника се ближи, а одабир омиљених пића за ту прилику може да направи више штете него што можете и да замислите. У празничној атмосфери о посqедицама одређених алкохолних пића на орално здравље рijетко ко размишља.

Доктор Кристофер Ор, стоматолог и власникденталне поликлинике "Advanced Dental Practice" у Лондону је добро упознат са утицајем алкохола на здравље зуба.

Др Ор тврди да су шампањац и бијела вина на листи најштетнијих пића када су у питању зуби.

“Ниво pH у винима је различит и тешко га је одредити. Једно је сигурно да ризлинг спада у групу веома киселих вина”, објашњава др Ор и додаје да су слатка вина такође штетна за зубе јер садрже доста шећера.

Доктор истиче да су шампањац, слатки розе и десертно вино такође штетни за зубе.

“Вријеме задржавања у устима је главни проблем. Употреба сламке смањује контакт са зубима, а испирање уста гутљајима воде помаже пљувачки у смањењу киселости у устима. Треба уживати у вријеме празника, али уживати одговорно”, рекао је др Ор.

Стоматолог је објаснио да су газирани сокови пуни шећера, али су и кисели, и да то наноси двоструку штета зубима, нарочито ако се мијешају са алкохолним пићима.

“Природна обрана организма која штити зубе је пљувачка, али јој треба времена да се произведе, а то је обично око пола сата. Ако пијете алкохолна пића и по неколико сати, тело неће имати прилику да произведе довољно пљувачке. А то омогућава оштећење зуба јер киселина омекшава зубну глеђ, која је најчвршћи и најтањи слој зуба, који штити дентин од пропадања”, објаснио је стоматолог.

Доктор упозорава је да је ово доба године погодно за наношење штете већ рањивим зубима. Газирана слатка пића са аромом лимуна проузроковаће оштећења зуба због ерозије.

“Када изгубите велики део зуба, он се не може замијенити тако лако, јер су оштећења велика. Зуби су 'поједени' и могу бити краћи и за двије трећине. Зато је важно сачувати оно што имате”, закључио је др Ор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана