Алкохол послије 50. може да има озбиљне посљедице на здравље

Indeks
Foto: Pixabay

Конзумирање малих количина алкохола понекад може да има позитивне ефекте на здравље. Многи од најстаријих људи широм свијета редовно пију бар чашу црног вина.

Али иако мање или умјерене количине алкохола могу да буду безопасне за већину, свеједно постоје нуспојаве пијења које се појављују или интензивирају с годинама.

Повећање тјелесне тежине

Уобичајена нуспојава конзумирања превише алкохола након 50. године је могуће дебљање.

"Како старимо, наш метаболизам се, нажалост, успорава. Будући да алкохол садржи калорије, конзумирање количина какве сте узимали док сте били млађи могло би заправо да проузрокује дебљање", сматра дијететичарка Ејми Гудсон.

Повишени триглицериди

Конзумирање већих количина алкохола не само да може да повећа ваше шансе за дебљање него може да утиче и на здравље вашег срца.

"Док би умјерено конзумирање, једно пиће дневно за жене и два пића дневно за мушкарце, заправо могло да има користи за здравље срца повећањем вашег ХДЛ-а или доброг холестерола, обилније пијење заправо може да има супротан ефекат и проузрокује повећање триглицерида", каже Гудсон.

Дехидратација

Други начин на који алкохол може да утиче на ваше здравље и вријеме опоравка од вјежбања је дехидратација.

"Пића попут диуретика, а алкохол је такво пиће, могу да повећају губитак воде из тијела, што доводи до дехидратације и спречава опоравак мишића код активних одраслих особа, нарочито након тренинга", каже дијететичарка Ракел Фајн.

Нарушава здравље цријева

Конзумирање алкохола може да има негативан утицај на цријева, нарочито ако се редовно конзумира у великим количинама.

"Иако нека истраживања показују да мало до умјерено конзумирање црног вина подстиче раст корисних бактерија, такође је јасно да вишак алкохола негативно утиче на здравље цријева", каже дијететичарка Кетлин Мејдмент.

Чланак објављен у часопису Алкохол Рисрч анд Хелт објавио је да алкохол у већим количинама и његови метаболити могу да преплаве гастроинтестинални тракт и јетру и доведу до оштећења. Алкохол подстиче упалу у цријевима, што доводи до прекомјерног раста патогених бактерија и повећања цријевне пропусности. То омогућава токсинима да прођу у крвоток, проузрокујући даљу упалу и друге здравствене проблеме, пише Ерт дис, Нот Дет.

Ремети пробаву и апсорпцију храњивих супстанци
Редовно конзумирање алкохола у већим количинама може негативно да утиче на пробаву.

"Алкохол нарушава способност тијела да правилно разгради храну смањивањем лучења пробавних ензима из панкреаса", каже Мејдмент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана